Tad kas yra žinoma apie šią jachtą ir kam ji gali priklausyti? Atsakymų į šiuos klausimus ieškojo televizijos kanalo „Dožd“ korespondentas Bogdanas Bakaleika.

„Įspūdingos jachtos prabangą karūnuoja saulėta terasa, idealiai tinkanti pramogoms ir atsipalaidavimui. Denyje įrengta ne tik šešis asmenis talpinanti sūkurinė vonia, šezlongai ir dengta svetainė, bet ir kepsnių kepimo zona, baras ir valgomoji erdvė, skirta 14 žmonių. Jachta užtikrina puikų poilsį gryname ore“, – štai taip puslapyje superyachts.com aprašomas laivas, kuriame vyko V. Putino ir A. Lukašenkos susitikimas.

Panašu, kad pagrindinė kajutė yra skirta V. Putinui. Joje įrengtas kabinetas, baras ir atskiras vonios kambarys. Tai yra viena įspūdingiausių laivo erdvių, išsiskiriančių nuo lubų iki grindų besidriekiančiais panoraminiais langais. Jachta „Leo Fan“, kurios kiti pavadinimai yra „Sirijus“ ir „Čaika“, plaukioti pradėjo 2009 m., o 2011 m. ją įsigijo Rusijos Federacijos vyriausybė. Jachta pastatyta Turkijoje. Po pardavimo Rusijai jos pavadinimas pasikeitė į „Sirijų“, o galiausiai pasirinktas kiek sovietmečiu dvelkiantis pavadinimo variantas „Čaika“. Jachtos dizainu rūpinosi prancūzas Jeanas Guy Verges. BBC duomenimis, prezidento kanceliarija jachtą įsigijo už 30 mln. eurų. Jachtos ilgis yra 54 metrai, plotis – 9,5 metro. Jachtos plaukimo nuotolis – penki tūkstančiai jūrmylių, vadinasi, galimos transatlantinės kelionės.

Salono erdvės plotas yra 100 kvadratinių metrų. Laive įrengtas SPA baseinas su stikline siena ir „kriokliu“, sūkurinė vonia ir valgomasis. Jachtoje taip pat įrengtos šešios kajutės, tarp kurių yra VIP kajutė, kurioje, panašu, ilsėjosi A. Lukašenka. Puslapyje „CharterWorld“ taip pat nurodyta tokios jachtos nuomos kaina. Savaitės nuoma atsieitų 260 tūkst. eurų arba 23 mln. rublių.

Jeigu prezidentinį laivą lygintume su Rusijos verslininkų pirkiniais, galima sakyti, kad jis atrodytų netgi pakankamai kuklus. Romano Abramovičiaus jachta „Eclipse“ yra tris kartus ilgesnė nei V. Putino. Jos ilgis – 162 metrai, o kaina – 460 mln. eurų. O štai, tarkime, Ališeriui Usmanovui priklauso laivas „Dilbar“ kurio ilgis yra 156 metrai, o kaina – 550 mln. eurų. Tad, lyginant su prezidentinės jachtos kaina – 30 mln. dolerių – skirtumas atrodo tiesiog astronominis.

„Rusai, uždirbantys nuo 10 tūkst. iki 40 tūkst. rublių (112–446 eurus) per mėnesį, tikrai didžiuojasi faktu, kad Vladimiras Putinas turi 30 mln. eurų kainuojančią jachtą“, – sarkastiškai rašė vienas tviterio komentatorius, minėdamas nurodomą laivo kainą.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Dėmesys įrodymams, patvirtinantiems aptarinėjamą V. Putino turtą ar jam lengvai prieinamas privilegijas, tikrai nėra naujas dalykas, skelbia rferl.org.

Oficialiais duomenimis, V. Putino uždirbtas atlyginimas 2020-aisiais siekė 111 tūkst. eurų. Savo turto deklaracijoje jis nurodė kuklų butą, tris sovietinio laikotarpio automobilius ir mažutį kemperį, paveldėtą iš velionio tėvo.

Tačiau per beveik 22 metus, praleistus premjero ir prezidento poste, V. Putinas nuolatos susilaukdavo kaltinimų dėl sukaupto didžiulio asmeninio turto. 2012-aisias opozicijos politikas Borisas Nemcovas prisidėjo rengiant pranešimą, aprašiusį pribloškiamą sraigtasparnių, lėktuvų, prabangių laikrodžių kiekį ir keturias jachtas, kurie, pasak pranešimo, priklausė V. Putinui arba dėl užimamo posto V. Putinas turėjo galimybę šiais prabangiais daiktais naudotis. Prabėgus trejiems metams, B. Nemcovas buvo nušautas šalia Kremliaus.

Pranešime minima 54 metrų ilgio jachta, kurios aprašymas panašus į jachtos „Čaika“. Visgi teigiama, kad „tikrasis Kremliaus flotilės deimantas“ yra penkių denių laivas su sūkurine vonia, kepsnių kepimo įranga, kolonada iš klevo medienos ir didžiuliu vonios kambariu iš marmuro.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Jachta Sočyje buvo užfiksuota prabėgus keturiems mėnesiams po to, kai V. Putinui teko viešai užginčyti įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo kaltinimus, kad Rusijos prezidentui ant Juodosios jūros kranto, netoli tų vietų, kur jis plaukiojo su A. Lukašenka, buvo statomas 1,1 mlrd. eurų vertės gyvenamasis kompleksas su kaljanų baru, vynuogynu ir ledo ritulio arena.

Balandį Kovos su korupcija fondas, kurį vyriausybė bandė įvardinti kaip ekstremistinę grupuotę, pateikė pranešimą apie dar vieną prabangią rezidenciją, susijusią su V. Putinu.

Kremliaus teigimu, didžiulis gyvenamasis kompleksas, kurį A. Navalnas praminė „Putino dvaru“, Rusijos prezidentui nepriklauso. Statybų magnatas ir V. Putino vaikystės draugas Arkadijus Rotenbergas vėliau pareiškė, kad dvaro savininkas yra jis.

Tarp kitų akivaizdžių bandymų diskredituoti sausį paskelbtą Kovos su korupcija fondo pranešimą buvo Kremliaus propagandistu laikomo televizijos laidų vedėjo Dmitrijaus Kiseliovo tuometinis pareiškimas.

„V. Putinui nereikia prabangos. Jam tai tiesiog nebūtų šaunu“, – tvirtino D. Kiseliovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)