Organizacija „nusprendė... nedelsiant sustabdyti Malio Respublikos dalyvavimą bet kokioje Afrikos Sąjungos, jos organų ir institucijų veikloje, kol šalyje bus atkurta normali konstitucinė tvarka“, sakoma AS Taikos ir saugumo tarybos pareiškime.

Naujausias pučas smarkiai padidino nuogąstavimus dėl stabilumo neramiame Sachelio regione. Tarptautinės bendrijos narės perspėjo, kad Malio chuntai gali būti taikomos ekonominio spaudimo priemonės.

Praeitą sekmadienį Malio narystę taip pat įšaldė Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS).

AS pranešime Malio kariuomenė raginama „skubiai ir besąlygiškai sugrįžti į kareivines ir susilaikyti nuo tolesnio kišimosi į politinius procesus Malyje“.

Organizacija perspėjo, jog jeigu kariškiai negrąžins valdžios laikiniesiems civiliams lyderiams, „Taryba nedels įvesti tikslinių sankcijų ir kitų baudžiamųjų priemonių“.

AS „kuo griežčiausiai“ pasmerkė perversmą ir pridūrė esanti „smarkiai susirūpinusi dėl besivystančios padėties Malyje ir jos neigiamo poveikio pereinamojo proceso iki šiol pasiektai pažangai šioje šalyje“.

Chuntos lyderis pulkininkas Assimi Goita sekmadienį dalyvavo dėl šios krizės sušauktame ECOWAS lyderių pasitarime, kad išdėstytų kariškių argumentus, bet dabar jis jau sugrįžęs į Malį.

A. Goita pernai rugpjūtį vadovavo grupei karininkų, nuvertusių išrinktą prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą po masinių protestų dėl numanomos korupcijos ir Malį krečiančio kruvino džihadistų smurto.

Po perversmo kariškiai sutiko paskirti laikinuosius civilius lyderius – prezidentą ir ministrą primininką – ECOWAS grasinant paskelbti sankcijų prekybos ir finansų srityse.

Tačiau praeitą savaitę kariškiai išprovokavo diplomatų pasipiktinimą, sulaikę laikinąjį prezidentą Bah Ndaw ir premjerą Moctarą Ouaneą. Jie buvo paleisti praeitą ketvirtadienį, kai pareiškė atsistatydinantys.

Malio konstitucinis teismas penktadienį įtvirtino A. Goitos iškilimą į valdžią, paskelbęs jį laikinuoju prezidentu.

Chuntai nutraukus ankstesnį palaikymą civiliams politiniams lyderiams padidėjo abejonės, ar bus laikomasi kitų pažadų, įskaitant planus ateinančių metų pradžioje surengti rinkimus.

Chunta šią savaitę sakė, kad laikysis sutarto plano, bet pridūrė, kad jis gali būti keičiamas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)