Iki trečiadienio, minutės iki vidurnakčio, jie turi suformuoti alternatyvų valdantįjį aljansą, kad nuverstų pastaruosius 12 metų Izraelio vyriausybei vadovaujantį dešiniųjų lyderį, daugelio vadinamą Bibi.

Derybas dėl koalicijos veda buvęs televizijos laidų vedėjas Izraelio centristų opozicijos lyderis Yairas Lapidas, sekmadienį užsitikrinęs svarbią griežtojo kurso šalininko nacionalisto Naftali Bennetto paramą.

„Derybų dėl koalicijos komanda posėdžiavo visą naktį ir pasistūmėjo kuriant vienybės vyriausybę“, – sakoma N. Bennetto atstovo pranešime. Jame priduriama, kad antradienio popietę derybos bus tęsiamos toliau.

Tam, kad užsitikrintų 61 mandato daugumą 120 vietų Knesete, valdančioji koalicija turės įtraukti kitų kairiųjų ir dešiniųjų partijų. Mažo to, jai reikės arabams atstovaujančių Izraelio parlamentarų paramos.

Norint nuversti 71 metų B. Netanyahu šiam trapiam politiniam junginiui teks vienytis, nepaistant didelių ideologinių skirtumų tokiais opiais klausimais kaip žydų nausėdijos Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas pavedė Y. Lapidui, partijos „Yesh Atid“ lyderiui, formuoti naują vyriausybę po to, kai B. Netanyahu nepavyko užsitikrinti daugumos parlamente po ketvirtų aiškaus nugalėtojų neiškėlusių rinkimų per mažiau nei dvejų metų laikotarpį.

Pranešama, kad Y. Lapidas sutiko leisti partijos „Yamina“ lyderiui N. Bennetui pirmajam pusę laiko užimti „nacionalinės vienybės vyriausybės“ vadovo postą pagal valdžios pasidalinimo susitarimą.

„Svarbesnis tikslas“

Intensyvios derybos dėl naujos koalicijos vyksta po vėliausios smurto tarp izraeliečių ir palestiniečių eskalacijos, įskaitant 11 dienų trukusius Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože ir raketų leidimą iš šio anklavo į žydų valstybės teritoriją iki gegužės 21 dieną paskelbtų paliaubų.

B. Netanyahu, ilgiausiai dirbantis Izraelio premjeras, yra teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, bet visus kaltinimus neigia.

Jau 12 pastarųjų metų premjero postą užimantis B. Netanyahu, prieš tai vyriausybei vadovavęs dar trejus metus, kovodamas už savo išlikimą politikos arenoje sekmadienį pareiškė, kad „kairiųjų vyriausybė kelia grėsmę Izraelio valstybės saugumui“.

Dešiniųjų partijai „Likud“ vadovaujantis premjeras, per ilgą laiką užsitarnavęs gudraus politiko reputaciją, bando sugriauti prieš jį telkiamą naująjį aljansą.

„Likud“ teisininkai pabandė užkirsti kelią naujo aljanso atsiradimui, užginčydami N. Bennetto teisę pirmajam dirbti premjeru, kadangi teisė formuoti vyriausybę buvo patikėta Y. Lapidui.

Tačiau Izraelio prezidento patarėjas teisiniais klausimais jų pretenzijas atmetė.

Tuo metu galimos alternatyvios vyriausybės priešininkai kritikuoja N. Bennettą ir kitus jo dešiniuosius partnerius, kad jie išduoda savo rinkėjus.

Y. Lapido ir N. Bennetto atstovai naujienų agentūrai AFP pranešė, kad abiejų partijų lyderiams buvo suteikta papildoma apsauga.

Pirmadienį Y. Lapidas sakė, kad dar „išlieka daug kliūčių“ koalicijos formavimui, tačiau išreiškė viltį, kad jai pavyks pasiekti „svarbesnį tikslą“.

Siekdamas suformuoti B. Netanyahu nepalaikančių įstatymų leidėjų bloką, jis turi pasirašyti atskirus susitarimus su septyniomis partijomis, kurių nariai vėliau balsuos parlamente dėl koalicijos patvirtinimo.

Tarp jų yra buvusio B. Netanyahu sąjungininko Gideono Saaro partija „Tikva Hadasha“ („Naujoji viltis“) ir už nausėdijų plėtrą pasisakanti Avigdoro Liebermano nacionalistinė partija „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“).

Prie koalicijos taip pat prisijungtų buvusio kariuomenės vado, centristo Benny Gantzo aljansas „Mėlyna ir balta“, istoriškai įtakingi leiboristai ir kairiojo sparno partija „Meretz“.

Izraelio arabų parama?

Jeigu šios partijos prie koalicijos prisijungs, naujajam aljansui vis tiek dar papildomai reikės keturių įstatymų leidėjų palaikymo.

Daug vilčių Y. Lapidas deda į partijas, atstovaujančias palestiniečių kilmės Izraelio piliečiams, kurios iki šiol savo planų nepaskelbė.

Konservatyvios arabų partijos „Raam“ partijos, parlamente turinčios keturias vietas, lyderis Mansouras Abbasas neatmetė jokio susitarimo, kuris pagerintų gyvenimo sąlygas 20 proc. Izraelio gyventojų sudarantiems palestiniečių kilmės arabams.

Politikos apžvalgininkas Afifas Abu Muchas antradienį sakė, kad M. Abbasas priartėjo prie susitarimo dėl naujosios koalicijos palaikymo pasirašymo.

Pasak jo, M. Abbasas nesieks ministrų portfelių, bet norės vadovauti dviem parlamentiniams komitetams ir kontroliuoti biudžetą arabų bendruomenėms.

„Jie nenori dalyvauti vyriausybėje“, – A. Abu Muchas sakė AFP. Pasak jo, M. Abbasas nori tik atstovauti arabams Izraelyje.

Nepaisant besiformuojančio naujojo aljanso, kalbėti apie B. Netanyahu nuvertimą kol kas dar anksti, perspėjo politologas Jonathanas Rynholdas.

Jeigu Y. Lapidui nepavyks užsitikrinti daugumos parlamentarų paramos ir įstatymų leidėjams nepavyks susitarti dėl kito kandidato į premjerus, Izraelyje vėl bus skelbiami nauji rinkimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)