Kanonų teisės kodekse numatytų baudžiamųjų priemonių peržiūrėjimas įvyko po ilgo proceso, kuriame dalyvavo kanonų teisės žinovai ir baudžiamosios teisės ekspertai, Bažnyčiai nuolat sulaukiant seksualinio išnaudojimo aukų ir kitų asmenų skundų, kad senosios formuluotės yra pasenusios ir nepakankamai skaidrios.

Kaip rašo popiežius, pristatydamas naujus pakeitimus, jais siekiama „teisingumo atkūrimo, nusikaltėlio perauklėjimo ir skandalo atitaisymo“.

Nuo 2013 metų, kai buvo išrinktas popiežiumi, iš Argentinos kilęs Pranciškus stengėsi spręsti dešimtmečius besitęsusius seksualinės prievartos skandalus visame pasaulyje, į kuriuos buvo įsivėlę kunigai. Tačiau daugelis prieš pedofiliją kovojančių aktyvistų reikalauja padaryti dar daugiau.

2019 metais popiežius surengė precedento neturintį Bažnyčios vadovų susitikimą dėl kunigų vykdomo lytinio išnaudojimo ir nusprendė atsisakyti slaptumo reikalavimų, trukdžiusių vykdyti tyrimus dėl įtariamos kunigų pedofilijos. Tai buvo dalis priemonių, kurių jis ėmėsi šiems nusikaltimams pažaboti.

Reformuotame kodekse seksualiniai nusikaltimai prieš nepilnamečius nėra aiškiai suformuluoti, tačiau jame kalbama apie šeštojo įsakymo, draudžiančio svetimavimą, pažeidimus.

Kunigas turi būti atleistas iš pareigų ir nubaustas „kitomis teisingomis bausmėmis“, jei jis vykdo tokius nusikaltimus su nepilnamečiu ar skatina jį pornografiniams vaizdams, sakoma atnaujintame kodekse.

Reikia teisingumo

Vienas iš šio atnaujinimo tikslų yra sumažinti teisėjų nuožiūrai paliekamų bausmių skaičių, ypač sunkiausiose bylose, rašė Pranciškus.

„Naujajame tekste padaryti įvairūs galiojančio įstatymo pakeitimai ir numatytos bausmės už kai kuriuos naujus baudžiamuosius nusikaltimus, kurių labai reikėjo įvairioms bendruomenėms, siekiant teisingumo ir nusikaltimų sugriautos tvarkos atkūrimo“, – parašė jis.

Kiti techniniai pakeitimai yra susiję su „teise į gynybą, nusikalstamos veikos senatimi ir tikslesniu bausmių apibrėžimu“, pridūrė pontifikas.

Pakeitimai įsigalios gruodžio mėnesį.

Nepaisant naujų priemonių, kurių imasi Vatikanas, kovodamas su kunigų nusikaltimais ir siekdamas padidinti skaidrumą, kai kurios šių nusikaltimų aukos sako, kad Šventasis Sostas kol kas padarė per mažai, kad apgintų vaikus net Vakaruose, kur didelis žiniasklaidos dėmesys kunigų pedofilijos skandalams paskatino atidžiau tikrinti bažnyčios tarnų veiklą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)