Praėjusią savaitę veiklą nutraukusio judėjimo „Atviroji Rusija“ vadovas Andrejus Pivovarovas vėlai pirmadienį buvo sulaikytas, Sankt Peterburgo oro uoste, išlaipintas iš lėktuvo, turėjusio skristi į Varšuvą. Antradienį jis turėjo būti nugabentas į šalies pietuose esantį Krasnodarą duoti parodymų jam iškeltoje baudžiamojoje byloje.

Antradienį policija taip pat atliko kratas opozicijos politiko Dmitrijaus Gudkovo – buvusio įstatymų leidėjo, rugsėjį ketinusio vėl balotiruotis į parlamentą – vasarnamyje. Mažiausiai dviejų jo bendražygių namai irgi buvo patikrinti.

Šie veiksmai yra dalis plačios susidorojimo su opozicija kampanijos, daugelio kritikų nuomone, inicijuotos siekiant neleisti opozicijai per rugsėjį vyksiančius visuotinius rinkimus mesti iššūkį Kremliaus remiamai partijai „Vieningoji Rusija“. Valdančiųjų populiarumas smuko sulėtėjus ekonomikos augimui.

Praėjusią savaitę A. Pivovarovas paskelbė, kad „Atviroji Rusija“ užsidaro, kad apsaugotų savo narius nuo baudžiamojo persekiojimo, valdžiai priskyrus šią organizaciją prie „nepageidaujamų“.

Vyriausybė jau uždraudė daugiau nei 30 grupių, pasitelkusi 2015 metų įstatymą, kuriuo kriminalizuojama narystė „nepageidaujamose“ organizacijose. Šiuo metu parlamente skinasi kelią įstatymo projektas, kuriuo griežtinamos bausmės už tokį nusikaltimą.

„Atvirąją Rusiją“ finansavo magnatas Michailas Chodorkovskis, persikėlęs į Londoną po dešimtmetį trukusio kalinimo Rusijoje. Daugelis laiko M. Chodorkovskiui skirtą bausmę politiniu kerštu už jo sprendimą mesti iššūkį prezidento Vladimiro Putino valdymui.

Kovą policija trumpam sulaikė apie 200 savivaldybių tarybų narių forumo, kurį padėjo organizuoti „Atviroji Rusija“, dalyvių.

V. Putino ryžtingiausias politinis oponentas Aleksejus Navalnas buvo sulaikytas sausį, jam sugrįžus iš Vokietijos, kur opozicionierius penkis mėnesius gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Opozicionierius dėl tos atakos kaltina Kremlių, tačiau rusų valdžia tokius kaltinimus atmeta.

A. Navalnui vasarį buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė už lygtinio paleidimo į laisvę sąlygų pažeidimus senoje sukčiavimo byloje, kurią pats opozicionierius laiko politine.

Prokurorai paprašė Maskvos teismo kalinamo Kremliaus kritiko įsteigtą Kovos su korupcija fondą (FBK) ir jo regioninį politinį tinklą priskirti ekstremistinėms organizacijoms.

Lygiagrečiai Rusijos parlamento žemųjų rūmų patvirtintu įstatymo projektu siūloma uždrausti ekstremistinių grupuočių nariams, rėmėjams ir šalininkams balotiruotis į postus valstybės tarnyboje. Šis žingsnis galėtų sutrukdyti A. Navalno bendražygiams rugsėjį siekti parlamentaro mandatų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)