Jų bendras pareiškimas atsirado dėl susirūpinimo, kad turtingų ir neturtingų valstybių nelygios galimybės gauti vakcinų vis dar apsunkina ir prailgina pandemiją, dėl kurios pasaulyje jau mirė daugiau kaip 3,5 mln. žmonių.

Antradienį „Washington Post“ laikraštyje paskelbtame pareiškime Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Pasaulio banko (PB), Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovai pažymėjo, kad dėl vakcinacijos programų spragų atsiranda naujų viruso atmainų ir dėl to kyla vis naujų protrūkių besivystančiose šalyse.

„Tapo visiškai aišku, kad nebus plataus masto atsigavimo nuo COVID-19, kol nesibaigs sveikatos krizė. Galimybė skiepytis yra esminis sprendimas abiem problemoms, – sako jie. – Pandemijos pabaiga yra įmanoma – ir tam reikia imtis veiksmų pasauliniu mastu“.

Bendrą pareiškimą pasirašė TVF generalinė direktorė Kristalina Georgieva, PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, Pasaulio banko prezidentas Davidas Malpas ir PPO generalinis direktorius Ngozi Okonjo-Iweala.

Jie paragino Didžiojo septyneto (G7) valstybes per kitą susitikimą, šį mėnesį vyksiantį Jungtinėje Karalystėje, susitarti dėl „paspartintos koordinuotos pasaulinės skiepijimo strategijos, paremtos nauju finansavimu“.

Pareigūnai rekomenduoja G7 sutikti finansuoti TVF jau pateiktą 50 mlrd. JAV dolerių dydžio planą, siekiant paspartinti pandemijos pabaigą.

PSO kovo mėnesį pavadino vakcinų nelygybę „absurdu“, o praėjusį mėnesį jos vadovas Tedrosas paprašė vakcinomis apsirūpinusių valstybių susilaikyti nuo vaikų ir paauglių skiepijimo ir vietoj to perduoti vakcinas kitoms šalims.

Jungtinių Tautų (JT) remiama „Covax“ programa skirta dalytis vakcinomis su skurdesnėmis valstybėmis.

Tačiau turtingos valstybės ignoravo „Covax“ programą ankstyvose viešųjų pirkimų stadijose ir sudarinėjo sandorius su vaistų gamintojais, taip pasiimdamos sau didžiąją dalį iš 1,8 mlrd. vakcinų, kurios jau yra pasaulyje panaudotos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)