Pasiūlymai pradėti konkrečiu tekstu paremtas diskusijas dėl intelektinės nuosavybės teisių apsaugos netaikymo aptarti PPO Sutarties dėl intelektinės nuosavybės teisių aspektų, susijusių su prekyba (TRIPS), Tarybos neformaliame susitikime, sakė pareigūnas.

Anot jo, Jungtinės Valstijos, Kinija, Ukraina ir Naujoji Zelandija pasisakė, kad tam tikros TRIPS nuostatos nebūtų taikomos profilaktikos, apsaugos ar gydymo priemonėms, reikalingoms kovai su COVID-19.

Tačiau kai kurios narės „toliau reiškė abejones, ar dabar tinkamas metas pradėti derybas, ir prašė daugiau laiko“ pasiūlymui išnagrinėti, sakė pareigūnas.

Anot jo, tarp šių narių buvo ES, Australija, Brazilija, JK, Japonija, Norvegija, Singapūras, Pietų Korėja, Šveicarija ir Taivanas.

Pagal PPO taisykles, sprendimai priimami bendru sutarimu, pritarus visoms 164 valstybėms narėms.

Idėją netaikyti patentų teisinės apsaugos COVID-19 vakcinoms pirmosios pernai spalį iškėlė Indija ir Pietų Afrikos Respublika. Jos pateikė peržiūrėtą pasiūlymą, kurį šiuo metu palaiko 63 PPO narės.

Naujame tekste rašoma, kad intelektinės nuosavybės teisių apsauga neturėtų būti taikoma ne tik vakcinoms, bet ir gydymo, diagnostikos, medicinos prietaisams ir apsaugos priemonėms, taip pat jų gamybai reikalingoms medžiagoms bei komponentams.

Anot dokumento, patentų apsauga neturėtų būti taikoma „mažiausiai trejus metus“ nuo sprendimo įsigaliojimo datos, o tada PPO Generalinė Taryba turėtų spręsti, ar pratęsti patentinės apsaugos galiojimo sustabdymą.

Nesutarimai dėl patentų teisinės apsaugos svarbos

Prekybos pareigūnai sakė, kad toliau nesutariama, ar intelektinės nuosavybės teisių apsauga trukdo tikslui įveikti pandemiją, ir jei taip – kokiu mastu. Taip pat išsiskiria nuomonės dėl TRIPS sąlygose numatytų lankstumo priemonių naudojimo ir jų potencialaus pagerinimo.

Be to, buvo iškelti klausimai dėl patentų apsaugos netaikymo trukmės ir tokio sprendimo atšaukimo, sakė pareigūnas.

Jungtinės valstijos pareiškė esančios pasirengusios dalyvauti konkrečiu tekstu paremtose derybose dėl bet kokio pasiūlymo, kuris padėtų padidinti vakcinų gamybos apimtis ir jų paskirstymą, sakė pareigūnas.

Kinija pareiškė, kad spalį pristačius pradinį pasiūlymą, atėjo metas pereiti prie kito etapo, pridūrė pareigūnas.

Anot jo, Pakistanas, Argentina, Bangladešas, Egiptas, Indonezija ir Kenija buvo tarp šalių, išreiškusių norą pradėti derybas.

Tuo metu ES pareiškė, kad šiuo metu svarbiausias tikslas turėtų būti gamybos didinimas ir kitos priemonės, tokios kaip vakcinų veikliųjų medžiagų eksporto suvaržymų atšaukimas.

Šveicarija, kur įsikūrusi ne viena farmacijos milžinė, sakė, kad PPO narės turėtų ieškoti būdų panaudoti TRIPS numatytas lankstumo galimybes, užuot naikinus patentų apsaugą, sakė minėtas prekybos pareigūnas.

TRIPS Taryba birželio 8–9 dienomis rengia formalų susitikimą.

Daugiau kaip 1,9 mlrd. skiepų nuo COVID-19 dozių jau sušvirkšta mažiausiai 213-oje pasaulio teritorijų, rodo naujienų agentūros AFP duomenys.

Tik 0,3 proc. dozių sušvirkšta 29-iose skurdžiausiose pasaulio valstybėse, kuriose gyvena 9 proc. pasaulio populiacijos.

Idėjos laikinai netaikyti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos COVID-19 vakcinoms šalininkai tvirtina, kad šis žingsnis padidintų gamybą besivystančioje šalyse ir padėtų spręsti skiepų prieinamumo nelygybės problemą.

Tačiau šis pasiūlymas sulaukė griežto nepritarimo iš didžiųjų farmacijos bendrovių ir šalių, kuriose jos įsikūrusios. Jos tvirtino, kad patentai nėra pagrindinė kliūtis gamybai didinti, ir įspėjo, kad tai gali stabdyti inovacijas.

Visgi pasipriešinimas anksčiau šį mėnesį sumažėjo, kai Vašingtonas paskelbė palaikąs pasiūlymą netaikyti intelektinės nuosavybės teisių apsaugos vakcinoms nuo pandeminio koronaviruso, o kiti šios idėjos kritikai pareiškė esą pasirengę svarstyti šį klausimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)