Kaip atkreipia dėmesį kanalo „Nexta“ vyriausiasis redaktorius Tadeuszas Giczanas, elektroninio pašto ahmed_yurlanov1988@protonmail.com, iš kurio siųstas grasinantis laiškas oro uostams, paskyra sukurta gegužės 14 dieną, kai S. Cichanouskaja lankėsi Graikijoje, likus dviem dienoms iki jos skrydžio į Vilnių tuo pačiu „Ryanair“ reisu, kuriuo gegužės 23 dieną skrido R. Pratasevičius.

„Laiške minimas Delfų ekonomikos forumas, vykęs gegužės 12–14 dienomis, kuriame dalyvavo S. Cichanouskaja. Taip pat reikalaujama Izraelio nutraukti ugnį Gazos ruože. Gegužės 23 d., kai buvo išsiųstas el. laiškas, ugnis jau buvo nutraukta, priešingai nei gegužės 16 d.“ – tviteryje rašo T. Giczanas.

„Atrodo, kad buvo planuojama operacija perimti S. Cichanouskajos lėktuvą, tačiau paskutinę akimirką kažkas įvyko. Taigi Baltarusijos slaptosios tarnybos po savaitės tą patį padarė su R. Pratasevičiumi, tačiau informacijos neatnaujino, todėl yra neatitikimų“, – sako jis.

.

R. Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega buvo sulaikyti gegužės 23 dieną, Minsko režimui Baltarusijos sostinėje priverstinai nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą.

Lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo nutupdytas Minsko oro uoste Baltarusijos oro dispečeriams informavus apie tariamą sprogmenį orlaivyje. Ši informacija vėliau nepatvirtinta. Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

26 metų R. Pratasevičius, vienas iš opozicijos informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų, pernai Minsko režimo buvo įtrauktas į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą. Pats kanalas buvo paskelbtas „ekstremistiniu“ ir nurodyta jį blokuoti.

A. Pratasevičius kaltinamas organizavęs masinius neramumus. Už tai jam gali būti skirta iki 15 metų nelaisvės.


Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) taryba, įsikūrusi Monrealyje, ketvirtadienį paskelbė, kad pradeda tyrimą dėl praėjusio savaitgalio incidento.

J. Borrellis sakė, kad esama galimybės dėl režimo įvykdyto lėktuvo „užgrobimo“ imtis sankcijų prieš kalio trąšų sektorių arba neleisti per Baltarusiją į bloką tiekti gamtinių dujų.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja penktadienį paragino ES būti „drąsesnę“ ir paskelbti Minsko režimui daugiau sankcijų.

Susitikusi su Nyderlandų premjeru Marku Rutte Hagoje, S. Cichanouskaja pareiškė, kad sankcijų prieš tam tikrus Baltarusijos ekonomikos sektorius, kurias svarsto ES, nepakanka.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį perspėjo A. Lukašenką, kad „atėjo laikas pakeisti kursą“.

„Jokios represijos, žiaurumas ar prievarta nepavers jokio autoritarinio režimo teisėtu. Iki šiol akivaizdžiai ignoravote demokratinį Baltarusijos žmonių pasirinkimą“, – sakė ji.

EK vadovė taip pat kreipėsi į Baltarusijos opoziciją ir sakė, kad ES yra „pasirengusi visais įmanomais būdais prisidėti prie taikaus Baltarusijos perėjimo į demokratiją“, bei pažadėjo sukurti trijų milijardų eurų paramos paketą, jei A. Lukašenka pasitrauks iš valdžios.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja pirmadienį paragino Europos Sąjungą smarkiau spausti sankcijomis Minską, teigdama, kad to nori patys baltarusiai.

„Po suklastotų rinkimų Europos Sąjungos reakcija buvo gana greita. Europos Sąjunga įvedė tris ES sankcijų paketus. Manome, kad sankcijos galėtų būti stipresnės, tačiau Europos Sąjunga paliko šiek tiek erdvės sankcijoms stiprinti“, – sakė per spaudos konferenciją su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid.


„Norime didesnio spaudimo režimui, nes žmonės Baltarusijoje kenčia kasdien. Jie kalinami, kankinami, mušami. Tikiuosi, kad ketvirtas sankcijų paketas bus platesnis, o penktas paketas yra ruošiamas, nes Baltarusijos žmonės to nori“, – pabrėžė S. Cichanouskaja.

Anot jos, „nuo gruodžio nebuvo matyti jokių stiprių veiksmų Baltarusijos atžvilgiu, dėmesys atitrūko dėl kitų įvykių pasaulyje“, todėl „režimas pasijuto nebaudžiamas“.

„Tai matėme „Ryanair“ lėktuvo [priverstinio nutupdymo Minske] atveju. Nežinome, ko dar šis režimas gali imtis, kas ir kaip gali nukentėti“, – kalbėjo į Lietuvą pasitraukusi buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus. Anot S. Cichanouskajos, „įmanoma kuo greičiau nutraukti kančias surengus naujus ir sąžiningus rinkimus“.

Opozicijos lyderė padėkojo Estijai už dukart šalies iniciatyva sušauktus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžius, siekiant „padidinti pasaulio informuotumą apie tai, kas vyksta Baltarusijoje“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (694)