Y. Lapidas veda intensyvias derybas su Izraelio griežtojo kurso šalininku nacionalistu Naftali Bennettu dėl jo dalyvavimo „permainų koalicijoje“ sąlygų, artėjant trečiadienio vidurnakčiui, kai baigsis koalicijai suformuoti nustatytas galutinis terminas. Dėl koalicijos deramasi ir su virtine kitų partijų.

Buvusio televizijos laidų vedėjo Y. Lapido sėkmės galimybės išaugo, N. Bennettui sekmadienį paskelbus, kad jis prisijungs prie potencialios koalicinės vyriausybės, kurioje abu lyderiai premjero pareigas eitų rotaciniu principu.

Naujausi politiniai neramumai, Izraelį krečiantys praėjus daugiau nei dviem mėnesiams po ketvirtų aiškaus nugalėtojų neiškėlusių rinkimų per dvejų metų laikotarpį, pagaliau gali užbaigti bendrai ilgiau nei 15 metų trukusį B. Netanyahu vadovavimą Izraelio vyriausybei.

Intensyvios derybos dėl naujos koalicijos vyksta po vėliausios smurto tarp izraeliečių ir palestiniečių eskalacijos, įskaitant 11 dienų trukusius Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože ir raketų leidimą iš šio anklavo į žydų valstybės teritoriją iki gegužės 21 dieną paskelbtų paliaubų.

Tačiau B. Netanyahu nepalaikančių įstatymų leidėjų koalicijai vis dar trūksta kitų partijų ir įstatymų leidėjų paramos, kad užsitikrintų bent 61 mandatą 120 vietų Knesete.

Nors Y. Lapidas perspėjo dėl partijos laukiančių kliūčių, tačiau bandė neprarasti optimizmo.

„Galbūt tai gerai, nes turėsime jas įveikti drauge“, – savo partijos „Yesh Atid“ nariams sakė Y. Lapidas.

„Tai mūsų pirmasis išbandymas – pažiūrėti, ar galime artimiausiomis dienomis surasti protingų kompromisų, kad pasiektume svarbesnį tikslą“, – sakė jis.

Paskutinė kova

Jau 12 pastarųjų metų premjero postą užimantis B. Netanyahu, prieš tai vyriausybei vadovavęs dar trejus metus, kovodamas už savo išlikimą politikos arenoje sekmadienį pareiškė, kad „kairiųjų vyriausybė kelia grėsmę Izraelio valstybės saugumui“.

71 metų B. Netanyahu, ilgiausiai dirbantis Izraelio premjeras, yra teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, bet visus kaltinimus neigia.

Karingai nusiteikęs premjeras užsipuolė N. Bennettą, apkaltinęs jį „amžiaus suktybe“ už tai, kad pasinaudojo dešiniųjų platforma, bet po to prisijungė prie būsimos koalicijos, įtrauksiančios ir liberaliąsias partijas.

57 metų Y. Lapidas bando suburti įvairialypį politinį aljansą, kuriam priklausytų ir N. Bennettas, remiantis žydų nausėdijas Izraelio okupuotame Vakarų Krante, bei Izraelio arabams atstovaujantys įstatymų leidėjai.

Siekdamas suformuoti tokį B. Netanyahy nepalaikančių įstatymų leidėjų bloką, jis turi pasirašyti atskirus susitarimus su septyniomis partijomis, kurių nariai vėliau balsuos parlamente dėl koalicijos patvirtinimo.

Y. Lapido vyriausybėje taip pat dirbtų buvusio kariuomenės vado, centristo Benny Gantzo aljansas „Mėlyna ir balta“ bei buvusio B. Netanyahu sąjungininko Gideono Saaro partija „Tikva Hadasha“ („Naujoji viltis“).

Prie koalicijos taip pat prisijungtų už nausėdijų plėtrą pasisakanti Avigdoro Liebermano nacionalistinė partija „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“), istoriškai įtakingi leiboristai ir kairiojo sparno partija „Meretz“.

B. Netanyahu partija „Likud“ kovą 23 dieną vykusiuose rinkimuose užsitikrino 30 vietų, tačiau nesugebėjo suformuoti valdančiosios koalicijos, kai premjero ultradešiniojo sparno partneriai atsisakė dirbti su arabų frakcijomis ar priimti jų paramą.

Sekmadienį bandydamas išsaugoti valdžią B. Netanyahu pateikė savo pasiūlymą N. Bennettui ir G. Saarui dėl vadovavimo vyriausybei rotacine tvarka. Tačiau G. Saaras tviteryje pareiškė, jog lieka ištikimas tikslui „pakeisti B. Netanyahu režimą“.

N. Bennettas apkaltino B. Netanyahu bandymu sugriauti politines dešiniąsias jėgas ir „visą šalį drauge“, įtraukiant juos į savo paskutinę asmeninę kovą.

Nelengvi kompromisai

Y. Lapido partija rinkimuose gavo 17 vietų ir sugebėjo užsitikrinti iš viso 51 parlamentaro paramą iš kairiųjų, centristinių ir dešiniųjų partijų prieš tai, kai prie premjero oponentų stovyklos prisijungė N. Bennettas.

N. Bennetto religinės pakraipos nacionalistinė partija „Yamina“ („Dešinėn“) turi septynias vietas, nors vienas parlamentarų pareiškė nebendradarbiausiantis su B. Netanyahu nepalaikančiais įstatymų leidėjais.

Siekdamas dar keturių parlamentarų paramos, kuri būtina daugumai parlamente užtikrinti, Y. Lapidas daug vilčių deda į partijas, atstovaujančias palestiniečių kilmės Izraelio piliečiams, kurios iki šiol savo planų nepaskelbė.

Tačiau šioms partijoms tektų palaikyti visą koaliciją, įskaitant N. Bennettą, anksčiau vadovavusį žydų naujakurius okupuotame Vakarų Krante atstovavusiai tarybai „Yesha“.

„Kairieji eina į toli gražu nelengvus kompromisus“, – sekmadienį pripažino N. Bennettas.

Remiantis Izraelio žiniasklaida, koalicijos susitarimas leistų N. Bennettui vadovauti koalicinei vyriausybei pirmuosius dvejus metus, o po jų vairą perimtų Y. Lapidas.

Permainų koalicija galėtų užbaigti B. Netanyahu ilgą viešpatavimą. Į valdžią jis atėjo prieš 25 metus, mesdamas iššūkį Oslo taikos susitarimų architektui Shimonui Peresui.

Jeigu Y. Lapidui nepavyks suformuoti koalicijos ir įstatymų leidėjai nesusitars dėl kito lyderio, šalyje vėl vyks rinkimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)