Organizacija „Kivu Security Tracker“ (KST), skelbdama „vis dar negalutinį“ aukų skaičių, nurodė, kad 28 žmonės žuvo Bogos ir 22 – Čabio kaime. Abu minėti kaimai yra 10 km atstumu vienas nuo kito, prie Šiaurės Kivu ir Itūrio provincijų sienos. Tas rajonas seniai garsėja Sąjunginių demokratinių pajėgų (ADF) išpuoliais ir etnine nesantaika.

Anksčiau buvo skelbiama, kad žuvo mažiausiai 39 žmonės.

Vienas vietos pareigūnas dėl šių atakų kaltino liūdnai pagarsėjusią grupuotę, susijusią su „Islamo valstybe“ (IS).

Vietos pilietinės visuomenės lyderis teigė, kad atakas įvykdė ADF – Ugandoje susiformavusi islamistų grupė, veikianti Kongo DR rytuose nuo 1995 metų ir kaltinama dėl virtinės žudynių, surengtų per pastaruosius pusantrų metų.

Du vietos administracijos pareigūnai Bogoje, su kuriais susisiekė naujienų agentūra AFP, anksčiau sakė, kad užpuolikai atakavo pabėgėlių stovyklą ir kad Bogoje jau rasti 36 lavonai. Šio skaičiaus nepriklausomi šaltiniai kol kas nepatvirtino.

ADF laikoma viena smurtingiausių iš 122 sukarintų organizacijų, siaubiančių Kongo DR rytinę dalį. Daugelis šių grupuočių išliko nuo 10-ojo dešimtmečio Kongo karų laikų.

KST apskaičiavo, kad iki penktadienio vien Šiaurės Kivu Benio teritorijoje nuo 2019 metų lapkričio, kai Kongo DR pajėgos pradėjo puolimą, suskaldžiusį ADF į kelias mažesnes grupes, buvo nužudyti mažiausiai 1 228 civiliai.

Kongo DR prezidentas Felixas Tshisekedi siekdamas nutraukti ADF smurtą gegužės 6 dieną paskelbė 30 dienų „apsiausties padėtį“ Šiaurės Kivu ir Itūryje.

Pagal šios padėties sąlygas kariuomenė ir policija perėmė valdymą iš civilinių pareigūnų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)