Rinkimų komisija šiuos rezultatus paskelbė beveik pusėje iš 36 municipalitetų, kur trečiadienį vyko balsavimas. Geriausiai per rinkimus pasirodė neseniai suformuotos karalių remiančios politinės partijos.

Rinkimus boikotavo pagrindinės opozicinės partijos, juos žlugdė maoistų sukilėliai, todėl rinkėjų aktyvumas buvo vos 21 proc., nurodė Komisija.

Partija "Rastriya Prajatantra", kuriai vadovauja vidaus reikalų ministras Kamalas Thapa, laimėjo merų postus aštuoniuose municipalitetuose, o nepriklausomiems kandidatams, kurių daugelis, kaip manoma, remia karalių Gyanendrą, atiteko septyni merų postai.

Rinkimus, kuriuos visą valdžią prieš metus perėmęs karalius sušaukė vykdydamas grįžimo prie demokratijos planą, temdė smurtas.

"Rinkėjų aktyvumas buvo kiek daugiau nei 21 procentas. Tai mažiausias aktyvumas per Nepalo rinkimų istoriją", - žurnalistams sakė Komisijos atstovas, kuris kaip priežastį nurodė "nepalankias sąlygas" šalyje.

Laikraščiai ketvirtadienį skirtingai vertino įvykusį balsavimą. Valstybinis "Rising Nepal" gyrė jo "taikią išvadą", o "Kathmandu Post" ir "Himalayan Times" pirmuosiuose puslapiuose spausdina straipsnius apie rinkėjų vangumą ir protesto akcijas.

Jungtinės Valstijos sakė, kad šie rinkimai buvo "tuščias mėginimas įteisinti Gyanendros valdžią", ir paragino karalių atkurti demokratiją.

"Vienintelis veiksmingas būdas susidoroti su maoistų keliama grėsme yra atkurti Nepale demokratiją", - trečiadienį vakare Vašingtone sakė Valstybės departamento atstovas Seanas McCormackas.

Daugiau kaip pusė vietų municipalitetuose liko tuščios, nes trūko kandidatų, o 22-uose municipalitetuose kandidatai į merus jokių varžovų neturėjo.

Interviu Indijos laikraščiui "The Hindu", kuris buvo išspausdintas trečiadienį, maoistų lyderis Prachanda sakė, kad sukilėliai būtų pasirengę leisti monarchijai išlikti, jei su tuo sutiktų Nepalo liaudis.

Pasak Prachandos, jis norėtų derėtis su karaliumi, jei Gyanendra pripažintų, kad jo perversmas, kurį rėmė armija, buvo "neteisingas".

Prieš metus Gyanendra atleido vyriausybę ir perėmė visus šios Himalajų valstybės valdžios įgaliojimus, pareikšdamas, kad išrinkta vyriausybė nesugebėjo surengti rinkimų ir nuslopinti maoistų sukilimo, kuris nuo 1996-ųjų pareikalavo 12,5 tūkst. žmonių gyvybių.

Per pirmąsias valdžios perėmimo metines vasario 1-ąją karalius pakartojo savo grįžimo prie demokratijos planą, pagal kurį po vietos rinkimų iki 2007 metų balandžio bus surengti nacionaliniai rinkimai.

"Karalius sakė, kad iki 2007-ųjų balandžio visų atstovaujamųjų institucijų darbas bus atnaujintas", - sakė politikos analitikas Dhruba Adhikary.