Paminėjusi pranešimus, jog nuo penktadienio per masinius antivyriausybinius protestus trečiame pagal dydį Kolumbijos mieste žuvo 14 žmonių, Michelle Bachelet pareiškė, jog reikia skubiai surengti tyrimą ir atnaujinti dialogą.

„Labai svarbu, kad dėl visų tų, kurie, kaip pranešama, yra susiję su žmonių žalojimu ar žūtimis, būtų skubiai atliktas veiksmingas, nepriklausomas, nešališkas ir skaidrus tyrimas ir kad atsakingieji, įskaitant valstybės pareigūnus, būtų patraukti atsakomybėn“, – pareiškė ji pranešime.

Šeštadienį, po policijos ir ginkluotų civilių susirėmimų, Kolumbijos kariuomenė sustiprino Kalio – 2,2 mln. gyventojų turinčio miesto – kontrolę.

Šalyje jau antrą mėnesį tęsiasi protestai prieš prezidento Ivano Duque vyriausybę.

Pareigūnai yra sakę, jog per mėnesį protestų žuvo mažiausiai 59 žmonės, o daugiau kaip 2,3 tūkst. civilių ir uniformuotų tarnybų narių buvo sužeisti.

Pasak žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“, pranešusios apie didesnį už oficialų aukų visoje šalyje skaičių – mažiausiai 63, padėtis Kalyje yra „labai rimta“.

M. Bachelet vadovaujama taryba paminėjo pranešimus, jog Kalyje nuo penktadienio žuvo 14 žmonių, o 98 buvo sužeisti, iš jų 54 sužeisti šaunamaisiais ginklais.

Tarp žuvusiųjų Kalyje yra vienas prokuratūros darbuotojas, kuris ne darbo metu iš savo ginklo šovė į du gatvę blokavusius protestuotojus ir vieną jų nužudė. Socialiniuose tinkluose pasklidusiame vaizdo įraše matyti, jog minia po to puola šaulį ir jį linčiuoja.

JT žmogaus teisių taryba taip pat paminėjo pranešimus apie privačius asmenis, kurie kai kuriuose miesto rajonuose šaudė į demonstrantus, nors šalia būta policijos pareigūnų.

„Šie įvykiai kelia ypač didelį susirūpinimą atsižvelgiant į pažangą, kuri buvo padaryta siekiant per dialogą rasti būdą sustabdyti socialinius neramumus, kurie kilo prieš mėnesį, prasidėjus nacionaliniam streikui prieš kelias socialines ir ekonomines vyriausybės politines priemones“, – pareiškė JT žmogaus teisių komisarė.

„Raginu nutraukti bet kokio pobūdžio smurtą, įskaitant vandalizmą, ir raginu visas puses toliau kalbėtis ir užtikrinti pagarbą žmonių gyvybei bei orumui“, – pažymėjo ji.

M. Bachelet, buvusi Čilės prezidentė, pabrėžė, jog abiejose pusėse esančių įvairių grupių reikalavimus galima išspręsti tik dialogu.

„Sveikinu kelių veikėjų, Kalyje ir nacionaliniu lygmeniu, išreikštą įsipareigojimą taikaus socialinių neramumų sprendimo ieškoti derybose“, – pareiškė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)