Apie tai sekmadienį pranešė jo advokatas.

Prieš kelias dienas vyro sesuo paprašė Prancūzijos prezidento įsikišti.

1985 metais gimęs Benjaminas Briere'as buvo sulaikytas pernai gegužę, kai uždraustoje zonoje leido droną ir fotografavo. Už šnipinėjimą Irane gresia mirties bausmė. Prancūzas taip pat yra kaltinamas „propaganda prieš sistemą“, o už tai gresia kalėjimas nuo trijų mėnesių iki vienerių metų.

Prancūzui atstovaujantis advokatas Saeidas Dehghanas agentūrai AFP sakė, kad tyrimas baigtas ir kad prokurorai patvirtino kaltinimus.

„Prokuroras ruošia kaltinamąjį aktą ir perduos jį revoliuciniam teismui, kad būtų tęsiamas teisminis procesas“, – sakė advokatas.

B. Briere'as yra laikomas Irano šiaurės rytuose esančiame Mašchado mieste. Jis taip pat buvo kaltintas dėl „korupcijos skleidimo Žemėj“ (vieno rimčiausių kaltinimų pagal Irano teisę) bei alkoholio vartojimo, už kurį gresia nuplakimas, tačiau po atlikto tyrimo šie kaltinimai buvo atmesti.

Apie prancūzui patvirtintus kaltinimus paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai Prancūzijos savaitraštis „Le Point“ išspausdino jo sesers kreipimąsi į Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną. Laiške moteris teigia, kad kaltinimai broliui yra „be pagrindo“ ir kad jis tapo „derybų įrankiu“.

B. Briere'o advokatas Prancūzijoje sakė, kad dar laukiama Prancūzijos prezidento ar užsienių reikalų ministerijos atsakymo.

Benjamin Briere

Kovą Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad B. Briere'ui teikiama konsulinė pagalba ir kad ambasada Teherane su juo palaiko „reguliarų ryšį“.

Užsieniečių, ypač turinčių dvigubą pilietybę, areštų Irane, kur jie dažniausiai kaltinami šnipinėjimu, smarkiai padaugėjo nuo 2018 metų, kai tuometinio prezidento Donaldo Trumpo valdomos Jungtinės Valstijos vienašališkai pasitraukė iš branduolinio susitarimo su Iranu ir vėl įvedę sankcijas Teheranui.

Nuo šių metų balandžio pasaulio galingieji veda derybas su Iranu dėl galimybės atnaujinti susitarimą. Irano derybininkai derybų metu buvo užsiminę, kad Teheranas yra atviras galimybei apsikeisti kaliniais. Per pastaruosius dvejus metus yra įvykęs ne vienas apsikeitimas užsieniečiais kaliniais ir užsienio šalyse laikytais Irano piliečiais.

B. Briere'as buvo apkaltintas „propaganda“, nes socialiniuose tinkluose „kėlė klausimą, kodėl musulmoniškas veido apdangalas yra „privalomas“ Irane, bet „neprivalomas“ kitose musulmonų šalyse“, anksčiau sakė S. Dehghanas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)