Šie ženkliukai yra labai panašūs į geltonas žvaigždes, kurias žydai buvo priversti segėti nacių valdomoje Vokietijoje.

Legendinė JAV skrybėlių gamintoja „Stetson“ šeštadienį pareiškė nebeturėsianti verslo reikalų su Nešvilyje veikiančia parduotuve „HatWRKS“, kuri sukėlė pasipiktinimą socialiniuose tinkluose ir net sulaukė protestuotojų.

Penktadienį „HatWRKS“ savo instagramo paskyroje paviešino dabar jau ištrintą nuotrauką, kurioje skelbta apie ženkliukų prekybos pradžią. Nuotraukoje užfiksuota moteris (manoma, kad tai verslo savininkė), ant juodų marškinėlių prisisegusi geltoną Dovydo žvaigždę su užrašu „Nepaskiepyta“.

„Jūsų naciniai žvaigždės formos ženkliukai veikiausiai yra labiausiai įžeidžiantis antisemitinis mano matytas dalykas“, – įmonės feisbuko puslapyje parašė vienas internautas, apibendrinęs visą pasipiktinimą socialiniuose tinkluose.

Internete dėl šio incidento jau plinta grotažymė „#HATEWORKS“.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad šeštadienį prie parduotuvės susirinko kelios dešimtys protestuotojų. Kai kurie jų laikė plakatus su užrašu „Jokių nacių Nešvilyje!“

„HatWRKS“ savo socialinių tinklų paskyrose anksčiau reguliariai reiškė savo poziciją prieš apribojimus, įvestus dėl koronaviruso, bei prieš JAV prezidentą Joe Bideną. Skandalą sukėlusią nuotrauką parduotuvė vėliau pakeitė įrašu, kuriame kalba apie sulauktą kritiką.

„Žmonės labai pasipiktino mano įrašu? Tačiau jų nepiktina ta tironija, kurią patiria pasaulis? Jeigu nesuprantate, kas vyksta, tai yra jūsų reikalas, ne mano“, – rašoma žinutėje.

„HatWRKS“ skandalas kilo tą pačią savaitę, kai Respublikonų partijos atstovė Atstovų Rūmuose Marjorie Taylor Greene (Mardžori Teilor Gryn) privalomą kaukių dėvėjimą dėl koronaviruso kelis kartus palygino su laikais, kai naciai vertė žydus segėti geltonas žvaigždes.

„Paskiepyti darbuotojai gauna paskiepijimo ženkliuką lygiai taip pat, kaip naciai vertė žydus segėti geltoną žvaigždę“, – sakė pirmą kadenciją parlamente dirbanti Džordžijos valstijos atstovė, turėjusi omenyje darbdavius, kurie verčia visiškai paskiepytus darbuotojus prie savo vardo kortelės užsisegti tai parodantį ženkliuką.

Tokį politikės pasisakymą sukritikavo abiejų politinių partijų lyderiai.

J. Bidenas penktadienį pasmerkė naujausius antisemitinius išpuolius JAV ir pareiškė: „Negalime leisti toksiškam neapykantos, pavojingo melo ir sąmokslo teorijų mišiniui kelti grėsmę amerikiečiams“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)