„Matome nepagrįstą Vakarų šalių spaudimą tiek Baltarusijai, tiek Rusijai. Man malonu konstatuoti, kad šiomis dienomis Minske vyriausybių vadovai, NVS šalių atstovai vieningai išreiškė palaikymą Baltarusijos žmonėms šiuo sunkiu metu“, – S. Lebedevą citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Visada palaikėme ir palaikysime vieni kitus. Mūsų stiprybė slypi Sandraugos valstybių vienybėje. Todėl šią vienybę reikia stiprinti ir saugoti“, – pabrėžė jis.

S. Lebedevas taip pat padėkojo baltarusių pareigūnams už aktyvų dalyvavimą buvusių Sovietų Sąjungos respublikų bloko integracijos procesuose.

„Ačiū, mieli draugai baltarusiai, kad esate mūsų integracinio bendradarbiavimo NVS lokomotyvas“, – sakė S. Lebedevas.

Išvakarėse Minske įvyko NVS šalių premjerų susitikimas; jo metu buvo priimta susitarimų dėl bendradarbiavimo ekonomikos, sveikatos apsaugos ir teisėsaugos srityse.

Po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją buvo kelis mėnesius apėmę beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Įtampa Vakarų ir Baltarusijos santykiuose paaštrėjo, A. Lukašenkai praėjusį savaitgalį įsakius pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriuo skrido ieškomas disidentas žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti jo draugė Sofija Sapega. Nutupdžius lėktuvą abudu buvo sulaikyti.

Po šio incidento ES narės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir nusprendė neberengti skrydžių virš šalies teritorijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)