Buvęs prokurdiškos Liaudies demokratijos partijos (HDP) lyderis S. Demirtasas, kuris yra du kartus rinkimuose varžęsis su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, yra kalinamas nuo 2016 metų.

S. Demirtasui iškelta virtinė bylų ir gresia iki 142 metų laisvės atėmimo, jei svarbiausioje, dar nebaigtoje nagrinėti byloje, jis bus nuteistas už ryšius su kurdų kovotojais. Jam pareikštus kaltinimus jis neigia ir laiko politiškai motyvuotais.

Penktadienį teismas Turkijos sostinėje Ankaroje skyrė S. Demirtasui pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę už pareiškimus, kuriuose jis neva grasino prokurorui, sakoma HDP pranešime.

Pernai S. Demirtasas pareiškė, kad prokuroras turės „atsakyti pagal įstatymą“.

Remiantis HDP, penktadienį teisme S. Demirtasas sakė, kad „jokio nusikaltimo nebuvo“.

Anksčiau šiais metais teismas jam skyrė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę už prezidento R. T. Erdogano įžeidimą, o 2018 metais jis buvo pripažintas kaltu dėl teroristinės propagandos skleidimo.

48 metų buvęs politikas vadovavo partijai HDP, kai ji pirmą kartą pateko į Turkijos parlamentą 2015 metais, ir metė iššūkį R. T. Erdoganui 2014 ir 2018 metų prezidento rinkimuose.

Šių metų kovą Europos Žmogaus Teisių Teismas paragino nedelsiant paleisti S. Demirtasą, apkaltinęs Turkiją nesilaikant ankstesnių teismo nurodymų jį išlaisvinti.

Turkija laiko HDP uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) politiniu sparnu. PKK nuo 1984 metų tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę, per kurį, kaip manoma, žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Ankara ir jos sąjungininkės Vakaruose yra įtraukusios PKK į teroristinių organizacijų sąrašą.

Pasak HDP ir S. Demirtaso, Turkijos valdžia į juos taikosi todėl, kad jie išdrįso pasipriešinti R. T. Erdoganui.

S. Demirtasas, kita buvusi partijos lyderė Figen Yuksekdag ir keliolika HDP parlamentarų buvo areštuoti dėl įtariamų ryšių su kurdų kovotojais 2016 metų lapkritį po nesėkmingo bandymo nuversti R. T. Erdoganą.

HDP iki šiol patiria valdžios spaudimą, policija dažnai rengia reidus prieš partijos narius visoje šalyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)