Pažymėjimą visi ES piliečiai galės gauti vėliausiai nuo liepos 1 dienos, nors Graikija ir ketina siekti pradėti programą anksčiau, pažymėjo Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis.

Dėl skaitmeninio sveikatos pažymėjimo – nekantriai laukiamo nuo turizmo priklausomų ES šalių – buvo susitarta ir jis buvo parengtas per rekordiškai trumpą dviejų mėnesių laiką, pažymėjo Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas, graikas Margaritis Schinas.

Pažymėjimas yra „pavyzdys, parodantis, kaip Europa gali elgtis, kai solidarumas ir ryžtas veikia išvien“, – teigė jis skaitydamas pranešimą Atėnuose, kuriame pridūrė, kad Graikija yra viena iš pirmųjų Europos šalių, pradėjusių naudoti sveikatos pažymėjimą

Sveikatos pažymėjimas sukurtas taip, kad atitiktų ES privatumo ir saugumo standartus ir „kad europiečiai galėtų juo naudotis be nerimo“, pridūrė M. Schinas.

Kartu su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu, M. Schinas Atėnuose dalyvavo Graikijos įstojimo į Europos bendruomenę 40-ųjų metinių minėjime.

Praėjusią savaitę Europos Parlamentas ir ES valstybės narės patvirtino pažymėjimą, o Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen teigė, kad tai bus „pagrindinis elementas atnaujinant saugų ir lengvą keliavimą visoje ES“.

Pažymėjime yra QR kodas, nurodantis, kad dokumento savininkas yra paskiepytas nuo koronaviruso, kad jo koronaviruso tyrimo rezultatas yra neigiamas arba kad asmuo persirgo COVID-19 ir turi imunitetą.

ES susitarimas neleis valstybėms narėms nustatyti papildomų kelionės apribojimų, tokių kaip tyrimų ar karantino reikalavimai, nebent jie būtų „būtini ir proporcingi“ visuomenės sveikatai apsaugoti.

„Tai labai svarbu Graikijai kaip turistinei šaliai, bet taip pat svarbu kiekvienai ES valstybei, nes mūsų siekis yra atkurti judėjimo laisvę“, – pareiškė K. Micotakis.