Tiršti juodi dūmai kilo iš Singapūre registruoto „MV X-Press Pearl“, išmetusio inkarą prie pat Kolombo uosto. Nuogąstaujama, kad laivas gali perlūžti ir į jūrą išsilies 278 t degalų.

Rinkti į krantą išmestų, su naftos produktais ir kitomis priemaišomis sumišusių plastiko granulių į Negombo paplūdimį pasiųsta karinio jūrų laivyno karių apsauginiais kostiumais.

Paplūdimys, esantis 40 km į šiaurę nuo sostinės, paprastai būna intensyviai lankomas turistų, taip pat garsėja žvejyba. Dabar jis uždarytas, nuo jo horizonte matosi degantis laivas.

Plastiko granulės iš mažiausiai aštuonių konteinerių, kurie iš laivo iškrito antradienį, valomos buldozeriais.

Pareigūnai sakė, kad laivas gabeno mažiausiai 28 konteinerius su plastiko granulėmis, kurios yra žaliava pakavimo pramonei.

Gaisras laive kilo gegužės 20 dieną, laivui laukiant galimybės įplaukti į Kolombo uostą.

„MV X-Press Pearl“ taip pat yra 25 t azoto rūgšties, kažkiek etanolio ir tepalų. Iš viso laive buvo 1,5 tūkst. konteinerių.

Pareigūnai mano, kad gaisras kilo dėl azoto rūgšties nuotėkio, apie kurį įgula žinojo nuo gegužės 11-osios, nurodė Šri Lankos Jūrų aplinkos apsaugos administracija (MEPA).

MEPA vadovė Dharshani Lahandapura sakė, jog įgula galėjo išvengti nelaimės, jei būtų iškrovusi nesandarius konteinerius ar sugrąžinusi juos į kilmės uostą prieš laivui įplaukiant į Šri Lankos vandenis.

D. Lahandapuros teigimu, MEPA rengiasi naftos išsiliejimui, jei „X-Press Pearl“ perlūžtų, musoninių vėjų genamoms liepsnoms apėmus visą laivą.

Pasak jos, kai kilo gaisras, laive buvo 278 t degalų ir 50 t mazuto.

Į Negombo pakrantę jau buvo išmesta kažkiek naftos produktų ir apdegusių konteinerių.

Šri Lankos karinio jūrų laivyno vadas viceadmirolas Nishantha Ulugetenne ketvirtadienį sakė, kad gaisrui užgesinti prireiks dar kelių dienų, nors oro sąlygos gerėja.

Keturi Indijos laivai padeda Šri Lankos kariniam jūrų laivynui gesinti gaisrą. Gelbėjimo operacijoms vadovauja olandų kompanija SMIT, atsiuntusi ugniagesių buksyrų.

25 narių įgula antradienį evakavosi, du įgulos nariai per evakuaciją buvo nesunkiai sužeisti, ketvirtadienį pranešė laivo savininkai.

SMIT, garsi gelbėjimo kompanija, taip pat dalyvavo gesinant gaisrą pernai rugsėjį prie rytinių Šri Lankos krantų degusiame naftos tanklaivyje,

Po įgulos nario gyvybę nusinešusio sprogimo mašinų skyriuje kilęs gaisras tanklaivyje „New Diamond“ siautė daugiau kaip savaitę. Iš laivo išsiliejusios naftos dėmė nusidriekė 40 kilometrų.

Šri Lanka pareikalavo tanklaivio savininkų apmokėti 17 mln. dolerių (14 mln. eurų) valymo darbų sąskaitą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją