Prieštaringai vertinami rinkimai, pratęsiantys B. al Assado viešpatavimą, buvo antri nuo dešimtmetį trunkančio pilietinio konflikto pradžios. Sirijos kare jau žuvo per 388 tūkst. žmonių, milijonai gyventojų turėjo palikti savo namus, buvo nuniokota šalies infrastruktūra.

Parlamento pirmininkas ketvirtadienį paskelbė, kad B. al Assadas surinko 95,1 proc. balsų ir sutriuškino du praktiškai nežinomus varžovus.

Su B. al Assadu varžėsi buvęs valstybės ministras Abdallah Salloumas Abdallah ir Mahmoudas Merhi, priklausantis vadinamajai toleruojamai opozicijai, kurią tremtyje gyvenantys opozicijos lyderiai vadina režimo tąsa.

Rinkimų išvakarėse JAV, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Italija pareiškė, kad šie rinkimai nėra „nei laisvi, nei teisingi“, o susiskaldžiusi Sirijos opozicija pavadino juos farsu.

Tačiau nedaug kas abejojo tuo, kad oftalmologo išsilavinimą turintis 55 metų B. al Assadas bus perrinktas.

Per ankstesnius rinkimus su daugeliu kandidatų, vykusius 2014 metais, B. al Assadas gavo 88 proc. balsų.

Didžiuliai B. al Assadą šlovinantys rinkimų plakatai prieš trečiadienio rinkimus buvo išklijuoti jo kontroliuojamuose dviejuose trečdaliuose šalies teritorijos.

Ketvirtadienį prieš rinkimų rezultatų paskelbimą dešimtys tūkstančių sirų įvairiuose šalies miestuose susirinko švęsti. Žmonės mojavo Sirijos vėliavomis, laikė B. al Assado portretus, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šventimas prasidėjo rinkimų komisijai per vietos televiziją paskelbus, kad „balsų skaičiavimo procesas baigtas daugumoje Sirijos provincijų“.

„Dešimtys tūkstančių žmonių Tartuso provincijoje susirinko miesto pajūryje švęsti“ laukiamos B. al Assado pergalės, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Kai kas šoko ar mušė būgnus, parodė Sirijos televizija.

Tūkstančiai sirų buvo susirinkę pajūrio mieste Latakijoje ir Damasko Omejadų aikštėje.

Žmonės taip pat šventė Alepe ir Suvaidoje Sirijos pietuose, kur minia buvo susirinkusi prie merijos, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Ekonomikos laisvasis kritimas

Rinkimai trečiadienį įvyko vyriausybės kontroliuojamose teritorijose ir valstybinė žiniasklaida parodė ilgas eiles prie rinkimų apylinkių, dirbusių penkiomis valandomis ilgiau nei buvo numatyta.

Balsavimas vyko tokiu metu, kai smurto lygis yra žemiausias nuo karo pradžios 2011-aisiais, bet ekonomikos smukimas vadinamas laisvuoju kritimu.

Daugiau kaip 80 proc. gyventojų gyvena skurde, o Sirijos svaro vertė dolerio atžvilgiu labai smuko, todėl smarkiai išaugo infliacija.

B. al Assado rinkimų kampanijos šūkis „Viltis per darbą“ priminė milžinišką atstatymo, kurio reikia šaliai, mastą ir milijardus eurų tam reikalingų lėšų.

Pirmą kartą B. al Assadas buvo išrinktas per referendumą 2000-aisiais, mirus 30 metų Siriją valdžiusiam jo tėvui Hafezui al Assadui.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas atkreipė dėmesį, kad rinkimai nebuvo surengti pagal politinės pereigos principus, numatytus Saugumo Tarybos 2254-ojoje rezoliucijoje dėl laisvų ir teisingų rinkimų.

Reikalingas pačios Sirijos politinis sprendimas, kuriam padėtų JT ir kurį paremtų konstruktyvi tarptautinė diplomatija, sakė jis.

Sukilėlių kontroliuojamoje Sirijos šiaurės vakarų dalyje, kur gyvena 3 mln. žmonių, trečiadienį į gatves išėjo šimtai protestuotojų, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Demonstrantai nešė plakatus su užrašais „Jokio teisėtumo Assadui ir jo rinkimams“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)