Spaudos konferencijoje iš Lenkijos, kurioje dalyvavo ir R. Pratasevičiaus tėvai, ketvirtadienį S. Pucila sakė neabejojantis, kad R. Pratasevičius yra kankinamas, su juo neleidžiama susisiekti, taip pat pabrėžė, kad kasdien pranešama apie naujus opozicijos veikėjų sulaikymus, įkalinimus ilgiems metams, uždaromi paskutiniai laisvos žiniasklaidos kanalai, skiriamas mėnesio areštas net už baltai-raudonas vėliavas ar kaukes.

„Prašome tarptautinės bendruomenės pagalbos užtikrinant mūsų saugumą. Bet, pirmiausia, prašome pasaulio padėti Baltarusijai, o tai galima padaryti tik didinant spaudimą režimui, t.y. pagilinti sankcijas, kurios per aštuonis mėnesius neprivertė režimo išsigąsti, todėl jis ryžtasi tokiems poelgiams“, – sakė S. Pucila.

Anot jo, būtina pripažinti Baltarusijos režimą „teroristiniu“, nutraukti bet kokį „ekonominį, politinį, diplomatinį, transporto“ bendradarbiavimą, įskaitant ir dabar svarstomus oro erdvės Baltarusijos avialinijoms ribojimus. S. Pucila taip pat ragina blokuoti Baltarusiją tarptautinėje bankinėje SWIFT sistemoje, nes tai „priverstų režimą iš tiesų susimąstyti“.

„Tik beprecedentis tarptautinis spaudimas pajėgus paveikti režimą, pajėgus sustabdyti represijas, pajėgus išgelbėti nekaltas gyvybes. Ekonominiai nuostoliai dėl prekybos su režimo įmonėmis, „Belaruskalij“, dėl bendradarbiavimo transporto srityje, diplomatinių ryšių – jie yra gerokai mažesni lyginant su ta galima nauda, kurios galima sulaukti, jei mes galų gale tapsime demokratiška valstybe, užtikrinančia žmogaus teises“, – sakė jis.

S. Puscila įsitikinęs, kad A. Lukašenka nesitikėjo tokios „greitos ir griežtos“ Vakarų reakcijos į lėktuvo nutupdymą ir R. Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, ypač dėl ES įvedamų draudimų kirsti Baltarusijos oro erdvę, o „Belavia“ lėktuvams – patekti į ES šalių erdvę. Jis tikisi ir griežtesnių Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno administracijos sprendimų ir neabejoja, kad ES sankcijų stiprinimas būtų dar efektyvesnis.

Sciapanas Pucila

„Jis (režimas – BNS), žinoma, tikėjosi, kad visi pagalvos, jog tai – atsitiktinumas. Bet gerai, kad ši reakcija atsirado, jie yra šokiruoti, panikuoja, propagandą ištiko isterija, jie keiksmažodžiais aptaria šią situaciją“, – kalbėjo S. Pucila.

Ramano tėvas Dzmitras Pratasevičius įsitikinęs, kad draudimas ES šalių laineriams skristi virš Baltarusijos „apsaugos nuo panašių incidentų ateityje“.

S. Pucila sako įspėjęs R. Pratasevičių saugotis

Paskutinį kartą R. Pucila sakė kalbėjęs su bičiuliu prieš jo išvyką į Graikiją bei kvietė vykti kartu, bet R. Pucila sako neradęs tam laiko. Jis tvirtino toliau palaikęs nuolatinį kontaktą su Ramanu.

„Mes kalbėjome, kad nevertėtų skristi per Baltarusijos oro erdvę. Deja, greičiausiai dėl nuovargio Ramanas nepatikrino, ar tai yra saugu“, – tvirtino R. Pucila.

Tiek jis, tiek R. Pratasevičiaus tėvai neabejoja, kad jis yra kankinamas, o tuo nesunku įsitikinti ir matant išplatintame vaizdo įraše mėlynes ant veido, uždengtus riešus, slepiant kankinimo žymes. R. Pucila įsitikinęs, kad kankinimams pasitelkiamos net „cheminės priemonės“.

„Baltarusijos KGB naudoja uždraustus metodus prieš sulaikytuosius, kad gautų reikiamą informaciją, kad jie prisipažintų dėl to, ko jie nepadarė, netgi naudojant chemines priemones“, – tvirtino jis.

R. Pucila taip pat sakė, kad R. Pratasevičiui „pasisekė“, kad jis nebuvo tiesiog nužudytas dar Lenkijoje ir sako sulaukiantis vis daugiau grasinimų, todėl jau paprašęs Lenkijos papildomos apsaugos iš policijos, nes „režimas pasirengęs išnaudoti bet kokias priemones, metodus, kad privestu mus nutildyti“.

S. Pucila taip pat teigė, kad R. Pratasevičius negavo politinio prieglobsčio Lenkijoje dėl „biurokratinių problemų“, t.y. jis pakeitė gyvenamąją vietą, todėl negavo reikiamų dokumentų. Jis sako nežinantis aplinkybių, kodėl bičiulis nusprendė neprašyti prieglobsčio Lietuvoje, bet gyveno čia nuo rugsėjo su nacionaline viza.

Natalija Pratasevič, Dzmitras Pratasevičius

N. Pratasevič: gelbėkite Baltarusijos jaunimą

Spaudos konferencijoje R. Pratasevičaus mama Natalija Pratasevič prašė Vakarų šalių vadovų „padidinti greitį“ svarstant sankcijas režimui, kad būtų išvengta daugiau aukų ir kankinimų.

„Prašau, išgirskite mano sielos šauksmą, pamatykite motinos ašaras ir padėkite jam. Jūs puikiai matėte tiek fotografijas, tiek vaizdo įrašus, kaip tyčiojamasi iš jaunimo mūsų šalyje, tiek per rinkimus, tiek po jų. Galite įsivaizduoti, kokiais būdais dabar bandoma paveikti mano sūnų“, – kalbėjo ji.

„Mes, kaip Ramano tėvai, prašome, mes maldaujame, gerbiami žmonės, prezidentai, padėkite! Galbūt yra galimybių įtikinti, paveikti pilietį Lukašenką, kad jis susimąstytų apie tai, kokius žiaurumus jis naudoja prieš mūsų protingą, gražų, laisvą ir sąžiningą jaunimą. Supraskite, kiekviena diena, valanda, kiekviena minutė delsimo gali kainuoti mano sūnaus ir tokių pat jaunuolių, kurie yra už grotų, gyvybes“, – ragino R. Pratasevičiaus motina.

Ji kreipėsi į savo sūnų, vadindama jį herojumi ir prašė jį laikytis ir laukti pagalbos.

Tėvai taip pat sako svarstantys kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą dėl sūnaus sulaikymo, kai kurios nevyriausybinės organizacijos, jo žiniomis, jau surinko reikiamą informaciją.

Natalija Pratasevič

Kurs dokumentinį filmą

Savo ruožtu S. Pucila sako, kad kurį laiką nebeketina dalyti interviu dėl pernelyg daug užklausų. Jis sako, kad „Nexta“ komanda kuria dokumentinį filmą, siekiant demaskuoti Lukašenkos režimo korupciją, kontrabandą, pinigų plovimą ir pan.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Lėktuvui nusileidus Minske, sulaikytas juo skridęs tinklaraštinkas opozicionierius R. Pratasevičius, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų S. Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.