„Reikalaujame nedelsiant ir besąlygiškai paleisti [R. Pratasevičių] bei kitus žurnalistus ir politinius kalinius, laikomus Baltarusijoje“, – sakoma britų vyriausybės paskelbtame bendrame Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Jungtinės Karalystės ir JAV užsienio reikalų ministrų pareiškime.

Ministrai pareiškė, kad G-7 „intensyvins pastangas, kad Baltarusijos valdžios institucijos atsakytų už savo veiksmus, be kita ko, prireikus taikydamas tolesnes sankcijas“.

Be to, G-7 užsienio reikalų ministrai paragino Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją reaguoti į incidentą pagal savo taisykles ir standartus.

Pareiškime pabrėžiama, kad priverstinis lėktuvo nutupdymas „sukėlė grėsmę keleivių ir orlaivio įgulos saugumui“. Anot G-7, incidentas taip pat gali būti vertinamas kaip „rimtas išpuolis prieš civilinę aviaciją reglamentuojančias taisykles“.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)