Paneigta pagrindinė versija

Į privatumą orientuotų el. pašto paslaugų teikėja AG „Proton Technologies“ ketvirtadienį pareiškė, kad pranešimas apie lėktuve padėtą bombą, kurį Baltarusijos valdžia įvardijo kaip pagrindinę priežastį, kodėl perėmė ir priverstinai nutupdė „Ryanair“ orlaivį, kuriuo skrido žurnalistas ir tinklaraštininkas R. Pratasevičius, buvo išsiųstas tik po lėktuvo perėmimo.

„Nematėme patikimų įrodymų, kad Baltarusijos teiginiai yra teisingi, – pareiškime nurodė Šveicarijos įmonė. – Gavę teisinį prašymą, padėsime Europos valdžios institucijoms atlikti tyrimus.“

Apie tai skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Tuo metu Varšuvos Frederiko Šopeno oro uostas nepatvirtino A. Lukašenkos versijos, kad Europa atsisakė priimti „Ryanair“ lėktuvą pro pranešimų apie jame padėtą bombą. Oro uosto spaudos tarnyba nurodė BBC Rusijos tarnybai, kad tokio prašymo negavo.

„Praėjusį sekmadienį Šopeno oro uostas negavo prašymo priimti „Ryanair“ orlaivį, skridusį iš Atėnų į Vilnių, avariniam nusileidimui. Mūsų tarnybos visada pasiruošusios tokiai įvykių eigai“, – pranešė oro uosto atstovas. Jo teigimu, jeigu toks prašymas būtų buvęs pateiktas, Varšuva būtų priėmusi lėktuvą ir suteikusi visą reikalingą pagalbą.

Anksčiau A. Lukašenka pareiškė, kad informacija apie užminuotą „Ryanair“ lėktuvą buvo gauta iš Šveicarijos. Anot Baltarusijos prezidento, orlaivio įgula konsultavosi su oro linijų bendrove ir Vilniaus oro uostu, bet nusprendė leistis Minske. A. Lukašenka taip pat teigė, kad lėktuvo nenorėjo priimti nei Varšuva, nei Kijevas, nei Lvovas.

Ukrainos valstybinės aviacijos tarnybos atstovė spaudai Oksana Ožigova irgi informavo, kad Ukrainos dispečeriai negavo pranešimo apie būtinybę priimti lėktuvą su sprogmenimis. Tarnybos vadovas Andrejus Jarmakas 24 kanalui sakė, kad tas 25 minutes, kurias lėktuvas buvo Lvovo rajone, įgulos ir dispečerių pokalbiai vyko įprastai. Jokių pranešimų apie nestandartinę situaciją lėktuve ar prašymų pakeisti skrydžio planą nebuvo.

Atėnų oro uostas ir Graikijos valdžia taip pat negavo informacijos apie iš Atėnų į Vilnių skridusiame orlaivyje padėtą bombą, skelbia portalas „Lifo“.

Šveicarija pati pirmoji iš paminėtų šalių trečiadienį paneigė A. Lukašenkos teiginius, kad jo šalis iš Šveicarijos vyriausybės gavo perspėjimą apie bombą sekmadienį Minske nutupdytame „Ryanair“ lėktuve, pranešė agentūra „Reuters“.

„Remiantis turima informacija, Šveicarija nieko nežinojo apie bombos grėsmę „Ryanair“ reise Atėnai–Vilnius, – šveicarų žiniasklaida citavo Federalinio užsienio reikalų departamento atstovo Pierre'o-Alaino Eltschingerio pranešimą. – Atitinkamai nebuvo jokio Šveicarijos pranešimo Baltarusijos tarnyboms.“

„Hamas“: tai ne mes

Savaitės pradžioje Palestinos grupuotė „Hamas“ pasmerkė Minską už tai, kad konfliktą tarp Palestinos ir Izraelio įtraukė į situaciją, susijusią su Ramano Pratasevičiaus sulaikymu, rašo lenta.ru, remdamasi „Hamas“ politinio biuro vado pavaduotojo Moussos Abu Marzouko žodžiais.

„Tai kelia pasipiktinimą ir rodo archainį mąstymą [valdžios], kuri nesuvokia, kad dabar gyvena laisvos žiniasklaidos amžiuje ir kad egzistuoja tarptautinės visuomenės nuomonė, kuri daugiau nepritars tokiems metodams“, – pakomentavo M. Abu Marzoukas.

Jis pabrėžė, kad „Hamas“ neprivalo užimti tam tikros pozicijos dėl visų pasaulyje vykstančių įvykių, nes visų pirma skiria dėmesį kovai su „Izraelio okupacija“.

„Be abejo, apskritai esame prieš neteisingumą, persekiojimus, pasikėsinimą į laisves ir įstatymo pažeidimus“, – pridūrė jis.

Anksčiau Transporto ministerijos Aviacijos departamento direktorius Artiomas Sikorskis sakė, kad pranešimas apie sprogmenį „Ryanair“ lėktuve buvo gautas el. paštu iš organizacijos „Hamas“. „Hamas“ neigia, kad yra su tuo susijusi.

Minsko dispečeriai „Ryanair“ pilotą apie bombą įspėjo anksčiau, nei gautas „Hamas“ laiškas

Minsko oro uosto dispečeriai apie tariamą sprogmenį iš Atėnų į Vilnių skridusiame „Ryanair“ lėktuve jo pilotą įspėjo beveik pusvalandžiu anksčiau, nei patys gavo tariamą „Hamas“ grasinantį laišką.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Dosjė“, kartu su „The Daily Beast“ ir „Der Spiegel“ trečiadienio vakarą pranešė gavę „Hamas“ atstovų“ elektroninio laiško, siųsto Minsko oro uostui, kopiją.

Pagal laiško duomenis matyti, kad Minsko dispečeriai „Ryanair“ pilotui apie informaciją dėl galimo sprogmens orlaivyje pranešė 27 minutėm anksčiau, nei gautas pats laiškas.

Kaip rašo „Dosjė“, gegužės 23 dieną 12.25 val. Baltarusijos laiku iš adreso ahmed_yurlanov1988@protonmail.com Lietuvos oro uostų administracija gavo laišką, kuriame grasinama susprogdinti bombą reiso FR4978 lėktuve.

Jame rusų kalba rašoma: „Mes, „Hamas“ kariai, reikalaujam, kad Izraelis nutrauktų ugnį Gazos ruože. Mes reikalaujam, kad ES atsisakytų paramos Izraeliui šiame kare. Žinoma, kad „Delfų ekonomikos forumo“ dalyviai grįžta namo gegužės 23 dieną reisu FR4978. Šiame lėktuve padėta bomba. Jei jūs neįvykdysite mūsų reikalavimų, bomba sprogs virš Vilniaus. Allahu Akbar“.

12.30 val. lėktuvas įskrido į Baltarusijos oro erdvę. Kaip matyti iš dispečerių pokalbio su „Ryanair“ pilotais šifruotės, tą pačią minutę Minsko atstovai informavo lėktuvo ekipažą apie numanomą sprogmens grėsmę lėktuve.

12.33 val. dispečeris pranešė pilotui, kad laiškas su pranešimu apie sprogmenį buvo nusiųstas į keletą oro uostų. Tačiau, kaip išsiaiškino „Dosjė“, tuo metu „teroristų“ laišką gavo tik Lietuvos oro uostai.

Graikijos civilinės aviacijos valdyba pranešė, kad Atėnų oro uostas laiško apie galimą bombą nėra gavęs.

12.47 val. lėktuvas pakeitė kryptį ir pradėjo skristi į Minską. Oficialiame Baltarusijos Transporto ministerijos Aviacijos valdybos pranešime nepateikiamos detalės apie tai, kuriuo laiku buvo gautas elektroninis laiškas.

„Dosjė“ išsiaiškino, kad vartotojo Ahmed Yurlanov laiško kopija Minsko oro uosto elektroninį paštą (info@airport.by) pasiekė 12.57 val. vietos laiku. Tai yra - beveik pusvalandžiu vėliau, nei Minsko dispečerių perduotas pranešimas lėktuvo ekipažui.

Tuo metu Aliaksandras Lukašenka trečiadienį kalbėdamas Baltarusijos parlamente teigė, kad pranešimas apie orlaivio užminavimą gautas Atėnų, Minsko ir Vilniaus oro uostų vienu metu. Po to, kai Minsko dispečeriai perdavė neva iš spectarnybų gautą informaciją apie sprogmenį „Ryanair“ pilotams, priimtas sprendimas nutupdyti lėktuvą Minske. Palydėjimui pakeltas naikintuvas MiG-29.

Kaip rašo „Dosjė“, laiškas siųstas iš apsaugoto elektroninio pašto „Protonmail“ serviso, registruoto Šveicarijoje. Iš šio pašto siunčiamuose pranešimuose rodoma nuoroda į „Protonmail“ serverio IP-adresą (185.70.40.138), tačiau tikslios vartotojo vietos nustatyti neįmanoma. Todėl Aliaksandro Lukašenkos teiginiai, jog pranešimas gautas iš Šveicarijos, kaip rašo „Dosjė“, byloja apie techninį neraštingumą arba apie klaidinimą.

Kiek anksčiau Minsko režimo informaciją apie „Hamas“ grasinantį laišką yra paneigęs ir pats „Hamas“.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido žurnalistas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (682)