Tokia žinia nuskambėjo rusų valdžiai didinant spaudimą disidentams prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus.

„Atviroji Rusija“ 2017 metais buvo pripažinta šalyje „nepageidaujama“ organizacija pagal įstatymą, nukreiptą prieš užsienio grupes, kaltinamas politiniu kišimusi.

Dėl šiuo metu parlamente svarstomų pataisų „nepageidaujamų“ organizacijų nariams gali grėsti kalėjimas.

„Atviroji Rusija“ visiškai baigia savo veiklą. Uždarome skyrius regionuose. Visi nariai pašalinti iš organizacijos, jų narystė anuliuota – siekiant išvengti galimo persekiojimo“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė „Atvirosios Rusijos“ vykdomasis direktorius Andrejus Pivovarovas.

Jis paaiškino, kad Rusijos Valstybės Dūmai ruošiantis sugriežtinti įstatymą dėl šalies teritorijoje nepageidaujamų organizacijų veiklos judėjimas siekia apsaugoti savo šalininkus.

„Mums nereikalingos naujos baudos ir baudžiamosios bylos“, – pabrėžė A. Pivovarovas.

Jis pabrėžė, jog toliau „asmeniškai“ kovos dėl politinių pokyčių.

A. Pivovarovas padėjo rengti kampaniją prieš prezidento Vladimiro Putino prieštaringai vertinamas konstitucijos pataisas, kurios buvo priimtos praėjusiais metais ir leido jam likti valdžioje iki 2036 metų.

Kremliaus kritikai kaltina V. Putiną per savo du dešimtmečius valdžioje nuolat didinant spaudimą kritikams, nesiskaitant su opozicija ir griežtinant kontrolę visose srityse – nuo pagrindinių televizijos kanalų iki parlamento.

Pastarojo meto spaudimas Kremliaus oponentams žymi naują etapą valdžios kampanijoje prieš disidentus, teigia politikos apžvalgininkai.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas patikino, kad „Atvirosios Rusijos“ uždarymas nereiškia, jog valdžia vykdo susidorojimą su kritikais.

„Kažkieno pasitraukimas nereiškia politinio valymo“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Pagrindinis V. Putino oponentas Rusijoje Aleksejus Navalnas šiuo metu atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos kolonijoje, paskirtą senoje sukčiavimo byloje, kurią pats opozicionierius laiko politine. Be to, valdžia ketina uždrausti jo politinį tinklą.

Kovą Rusijos policija per konferenciją Maskvoje, skirtą kandidatavimui į savivaldą aptarti, sulaikė apie 200 opozicijos politikų, įskaitant A. Pivovarovą.

„Atvirosios Rusijos“ judėjimas buvo įkurtas 2001 metais M. Chodorkovskio iniciatyva.

Buvęs oligarchas ir naftos milžinės „Jukos“ savininkas M. Chodorkovskis buvo nuteistas dviejose kontroversiškose bylose, daugelio laikomose politiškai motyvuotomis, ir dešimtmetį praleido už grotų. Šiuo metu jis gyvena užsienyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)