Donaldo Trumpo kadencijos metu prasidėjo prekybos karas tarp JAV ir Kinijos, kuriame abi pusės viena kitos prekėms įvedė baudžiamuosius muitus.

Abi šalys pasirašė vadinamąją „pirmosios fazės“ prekybos sutartį 2020 m. sausį, kuria Pekinas įsipareigojo pernai ir šiemet įsigyti JAV prekių už papildomus 200 mlrd. dolerių.

Vis dėlto, JAV prekybos įgaliotinė Katherine Tai tikino analizuojanti, ar Kinija laikosi šios sutarties nuostatų, kai kuriems ekspertams pareiškus, kad Pekinas perka 40 proc. mažiau amerikietiškų prekių nei turėtų pirkti pagal sutartį.

Ketvirtadienį Kinijos prekybos ministerija pranešime teigė, kad Kinijos vicepremjeras Liu He ir K. Tai „konstruktyviai apsikeitė mintimis laikydamiesi lygybės ir abipusės pagarbos“.

„Pirmosios fazės“ sutartimi siekta užbaigti dvejus metus trukusį D. Trumpo pradėtą prekybos karą, kuris pablogino JAV ir Kinijos santykius. J. Bidenas savo ruožtu nekeitė griežtos retorikos Kinijos atžvilgiu prekybos srityje ir žadėjo neatšaukti įvestų muitų.

Vašingtonas yra įvedęs 25 proc. muitų tarifus daugybei kiniškų prekių ir pramoninių komponentų, kurių bendra importo vertė siekia 250 mlrd. dolerių per metus. Kinija taip pat yra įvedusi muitus amerikietiškoms prekėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)