„Sviatlana Cichanouskaja inicijuoja tarptautinę konferenciją „Demokratiniai rinkimai krizei Baltarusijoje išspręsti“ 2021 metų birželio 1–2 dienomis. Konferencijos tikslas – aptarti, kaip būtų galima pasiekti Baltarusijos prezidento rinkimus, kad būtų išspręsta krizė, ir kaip juos surengti. Konferenciją rengia tarptautiniai partneriai IFES (JAV), „International IDEA“ (Švedija) ir DRI (Vokietija), patronuojant Cichanouskajai“, – sakome opozicionierės kanalu platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime.

Tarptautinis rinkimų sistemų fondas (IFES) ir „Democracy Reporting International“ yra nevyriausybinės organizacijos, remiančios pilietinę visuomenę, demokratiją ir laisvus bei skaidrius rinkimus. Tarptautinis demokratijos ir pagalbos rinkimams institutas (Internationa IDEA) yra panašią misiją vykdanti tarpvyriausybinė organizacija.

Taip pat nurodoma, kad Baltarusijai konferencijoje atstovaus S. Cichanouskaja, jos specialusis atstovas rinkimų klausimams Aliaksandras Šlykas, patarėjas Franakas Viačorka, opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Volha Kavalkova, Liaudies antikrizinės valdybos narys Pavelas Latuška ir kiti pilietinės visuomenės veikėjai.

„Be to, konferencijoje dalyvaus Europos Parlamento pirmininko pavaduotoja Klara Dobrev, JAV Kongreso narys Billas Keatingas, ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) Parlamentinės Asamblėjos generalinis sekretorius Roberto Montella, „International IDEA“ generalinis sekretorius Kevinas Casasas Zamora, Sakartvelo centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Tamar Žvanija, Europos rinkimų pareigūnų asociacijos (ACEEEO) generalinis sekretorius Zsoltas Szolnoki, Lenkijos rinkimų ekspertė Urzula Gacek ir kiti“, – sakoma pranešime.

S. Cichanouskajos biuras taip pat „pasiūlė dalyvauti esamos [Baltarusijos] valdžios atstovams, įskaitant administracijos vadovą Iharį Serhejenką, jo pavaduotoją Volhą Čuprys, Atstovų Rūmų narę Sviatlaną Liubeckają“.

Po pernai rugpjūčio 9-ąją vykusių ir Baltarusijos opozicijos bei Vakarų šalių nepripažintų rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, šalį kelis mėnesius krėtė masiniai protestai, sulaikyta tūkstančiai protestuotojų, keletas jų žuvo. Vakarų šalys dėl šio susidorojimo įvedė sankcijas Minsko režimo atstovams, įskaitant patį A. Lukašenką.

A. Lukašenkos oponentai sako, kad rinkimai buvo suklastoti ir tikroji jų nugalėtoja yra politikos naujokė S. Cichanouskaja, kandidatavusi vietoj savo įkalinto vyro. Ji po rinkimų pasitraukė į Lietuvą; Baltarusijos teisėsauga jai yra iškėlusi baudžiamąją bylą dėl terorizmo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)