Pasak A. Lukašenkos, šiuo metu žiniasklaida audringai aptarinėja artėjantį Rusijos ir Jungtinių Valstijų prezidentų viršūnių susitikimą. Skelbiama, kad Vladimiro Putino ir J. Bideno susitikimo dienotvarkėje numatyti ir Ukrainos bei Baltarusijos klausimai.

„Gerai, tegul pasikalba apie Baltarusiją. Štai mes su V. Putinu penktadienį (Sočyje numatytas judviejų susitikimas – Delfi) apie Ameriką pasikalbėsim. Tik nežinau, apie ką konkrečiai Baltarusijos kontekste kalbėsis J. Bidenas su V. Putinu. Man dėl jo neramu ta prasme, kad jam bent žemėlapį duotų, kad žmogus galėtų pasižiūrėti, kur yra ta Baltarusija. Jis juk nieko nesigaudo, kas vyksta, kas čia per situacija“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jeigu Jungtinių Valstijų ir Rusijos vadovai taip jau nori aptarti Baltarusiją, tai jiems būtų geriau tai padaryti Minske, valstybinė Baltarusijos naujienų agentūra „Belta“ cituoja A. Lukašenką.

„Noriu viešai pakviesti: jeigu jie nori aptarti Baltarusijos problemas, tegul atvažiuoja pas mus. Deramai sutiksiu abu, aptarsime visas problemas. Išklausysiu netgi visas tas bjaurastis, kurias Psaki (Baltųjų Rūmų atstovė spaudai Jen Psaki – red.) jam surašys, kad man perduotų. Būtų atviras pokalbis. O sėdėti Šveicarijoje ir pasakoti Putinui Baltarusijos problemas – tai juokinga“, – teigė A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas pridūrė, kad V. Putinas ir J. Bidenas telefonu jau aptarė Baltarusijos klausimą ir JAV vadovui, kaip tvirtina A. Lukašenka, teko teisintis.

„Šiuo atveju V. Putinas pasielgė labai dorai. Jis man vėliau skambino ir atsiprašė, kad be leidimo aptarinėjo Baltarusiją. Aš jam ir sakau: „Už tai, kad man taip pasakei, esu labai dėkingas“. Tai tegul kalbasi apie Baltarusiją, bent jau sužinos, kur ji“, – pareiškė A. Lukašenka.

Įspėja apie tariamas grėsmes

Prieš penktadienį Sočyje įvyksiantį A. Lukašenkos ir Rusijos vadovo V. Putino susitikimą pirmasis pasiuntė Rusijai įspėjimą apie tariamas grėsmes.

A. Lukašenka įspėjo esą pagrindinis „Vakarų strategų“ tikslas – Rusija, o Baltarusija yra tik bandymų poligonas prieš „puolimą Rytų kryptimi“.

„Ieškoma naujų silpnų vietų, ir ne tik mūsų šalyje. Mes jiems tik poligonas, bandymų aikštelė prieš puolimą Rytų kryptimi. Išbandę savo metodus su mumis, jie patrauks tenai. Noriu priminti, kad vienas žinomas ekstremistinis kanalas, atsiradęs Baltarusijos problematikai nušviesti, bet ne mūsų šalyje, jau visu pajėgumu veikia prieš Rusiją, parodęs tikrąjį Vakarų strategų tikslą“, – parlamente pareiškė A. Lukašenka.

Lukašenka: Baltarusijos prijungimas prie Rusijos būtų dovana Vakarams

Rusijai nereikia galvos skausmo, kurį sukeltų Baltarusijos prijungimas prie jos, pareiškė A. Lukašenka.

„Kvailystė. Tie, kas šiandien galvoja, kad reikia paimti kažkokias žemes ir prijungti prie kažkokios valstybės – kaip dažnai mus gąsdina Rusija – Rusijai šito galvos skausmo nereikia. Tai būtų [gera] dovana kolektyviniams Vakarams, jeigu Rusija iškeltų sau tikslą įtraukti Baltarusiją į Rusijos sudėtį. Laikai pasikeitė, šiandien požiūriai yra kitokie“, – sakė A. Lukašenka trečiadienį susitikime su parlamentarais ir valstybės pareigūnais.

Jį cituoja leidinys „SB. Belarus Segodnia“.

„Baltarusija ir Rusija kaip dvi suverenios, nepriklausomos valstybės gali sukurti tokią galingą tarpusavio santykių ir vienybės sistemą, kad ji bus galingesnė už vienybės sistemą pačioje Rusijoje. Ir mes judame šiuo keliu. Imame iš jų tai, kas geriausia, ir jie iš mūsų kažko išmoksta. Esame tokie pat vertingi Rusijai, kaip ir Rusija mums“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Kremlius teigia neturintis priežasčių netikėti A. Lukašenka dėl lėktuvo nutupdymo

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad nėra jokios priežasties abejoti Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos argumentais dėl sprendimo priverstinai nutupdyti Minske bendrovės „Ryanair“ lainerį ir sulaikyti juo skridusį opozicijos aktyvistą bei jo draugę.

„Kremlius nemato priežasčių netikėti Baltarusijos vadovybės pareiškimais“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kai Maskvos sąjungininkas A. Lukašenka kreipėsi į įstatymų leidėjus Minske ir pateikė argumentų, ginančių sprendimą nutupdyti „Ryanair“ lėktuvą.

Baltarusijos autoritarinis lyderis teigė, kad sekmadienį įsakymas nutupdyti lainerį buvo duotas gavus pranešimą apie jame neva buvusią bombą. A. Lukašenka tvirtino, kad šis perspėjimas buvo atsiųstas iš Šveicarijos.

„Jeigu taip nėra, tuomet tikriausiai kas nors tai paneigs. Kol kas paneigimų nėra“, – sakė D. Peskovas.

Kremliaus atstovas pridūrė, kad A. Lukašenka ir V. Putinas penktadienį susitiks derybų Juodosios jūros kurortiniame mieste Sočyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)