Šis žingsnis leidžia manyti, kad prokurorai rado nusikaltimo įrodymų.

Sausį Baltuosius rūmus palikęs 74 metų D. Trumpas gali tapti pirmuoju istorijoje Amerikos eksprezidentu, kuriam pareikšti kriminaliniai kaltinimai.

Reaguodamas į šiuos žiniasklaidos pranešimus D. Trumpas išplatino pareiškimą, kuriame tyrimą jo atžvilgiu pavadino „visiškai politiniu“ ir pakartojo, jog tai yra „didžiausios raganų medžioklės per Amerikos istoriją tąsa“.

„Tai niekada nesiliovė... Jokiam kitam prezidentui per istoriją neteko taikstytis su tokiais dalykais, kokius teko atlaikyti man“, – rašė jis.

Neseniai sušaukta didžioji žiuri posėdžiaus tris dienas per savaitę pusę metų, pranešė dienraštis „The Washington Post“, remdamasis dviem su byla gerai susipažinusiais šaltiniais.

Žiuri taip pat svarstys kelis klausimus, nesusijusius su D. Trumpo byla, pridūrė laikraštis.

Anot „The Washington Post“, šis žingsnis, apie kurį taip pat pranešė televizija ABC, leidžia manyti, kad Manhatano apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as tikriausiai rado nusikaltimo, įvykdyto jei ne paties D. Trumpo, tai kažkieno iš jo aplinkos, įrodymų.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su C. Vance'o atstovu, šis atsisakė pateikti komentarų.

Jungtinėse Valstijose prokurorai paprastai perduoda svarbias bylas iš eilinių piliečių sudarytoms didžiosioms žiuri, kurios jas svarsto už uždarų durų. Prieš nuspręsdami, ar turi būti pareikšti kriminaliniai kaltinimai, prisiekusieji supažindinami su bylos įrodymais ir gali paprašyti pateikti papildomų dokumentų.

C. Vance'as ir Niujorko generalinė prokurorė Letitia James, abu – demokratai, tiria buvusio valstybės vadovo respublikono verslo reikalus. Pastarasis tvirtina, kad yra persekiojamas politinių oponentų.

„Šis tyrimas yra išimtinai politinio pobūdžio ir įžeidžia beveik 75 mln. rinkėjų, palaikiusių mane prezidento rinkimuose. Jam vadovauja itin šališki demokratų prokurorai“, – rašė D. Trumpas savo pareiškime.

Po padidinamuoju stiklu – artimiausi pagalbininkai

C. Vance'as ir L. James atlieka tyrimą D. Trumpo šeimos verslo imperijos „The Trump Organization“ atžvilgiu dėl įtariamo mokesčių slėpimo ir sukčiavimo naudojantis bankų bei draudimo įmonių paslaugomis.

„The Trump Organization“ yra kontroliuojančioji įmonė, valdanti šimtus D. Trumpui priklausančių verslo subjektų, pradedant viešbučiais ir baigiant golfo klubais.

Iš pradžių tyrėjų dėmesio centre buvo prieš 2016 metų prezidento rinkimus dviem moterims už tylą išmokėti pinigai. Abi tos moterys tvirtino turėjusios lytinių santykių su D. Trumpu. Vėliau Manhatano apygardos prokuratūra ėmėsi tirti ir įtariamą sukčiavimą naudojantis bankų ir draudimo įmonių paslaugomis.

Tyrėjai įtaria, kad „The Trump Organization“ galėjo dirbtinai pakelti ir sumažinti turto, įskaitant kelis objektus Niujorko valstijoje, vertę, kad gautų banko paskolų arba susimažintų mokėtiną mokesčių sumą.

Praėjusią savaitę L. James pareiškė, kad jos biuras atlieka tyrimą dėl eksprezidento verslo imperijos baudžiamosios atsakomybės ir dirba kartu su C. Vance'o komanda.

„The Trump Organization“ antradienį neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarų.

C. Vance'as, gruodį paliksiantis savo postą, vasarį po ne vienus metus trukusios teisinės kovos pagaliau gavo D. Trumpo mokesčių deklaracijas už aštuonerius metus.

Kaip rašo „The Washington Post“, tyrėjus ypač domina „The Trump Organization“ aukščiausio lygio vadovų atlyginimai.

Pasak kelių žiniasklaidos priemonių, C. Vance'o komanda itin domisi ilgamečiu „The Trump Organization“ vyriausiuoju finansininku Allenu Weisselbergu, vienu iš lojaliausių šeimos verslo imperijos darbuotojų.

Tyrėjai mano, kad A. Weisselbergas žino visas eksprezidento šeimos paslaptis, ir ne vieną mėnesį spaudžia jį bendradarbiauti.

Komentatoriai atidžiai stebi, ar A. Weisselbergas visgi ryšis atsigręžti prieš savo buvusį bosą.

Eksprezidento buvęs asmeninis advokatas Michaelas Cohenas, atliekantis laisvės atėmimo bausmę už rinkimų kampanijos finansavimo taisyklių pažeidimus ir mokesčių slėpimą, buvo vienas artimiausių jo patarėjų, tačiau nusigręžė nuo savo boso ir nusprendė bendradarbiauti su prokurorais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)