Taip pat buvo apriboti Latvijos lėktuvų skrydžiai Baltarusijos oro erdvėje, jiems uždrausta naudotis Baltarusijos oro uostais. Sprendimas įsigaliojo iš karto.

Apribojimai buvo įvesti reaguojant į sekmadienį įvykusį incidentą, kai Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas priverstinai nutupdė Minske iš Atėnų į Vilnių skridusį airių oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą. Juo skrido Minsko režimo ieškomas opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, vienas iš informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų Ramanas Pratasevičius.

26 metų R. Pratasevičius buvo sulaikytas Minsko oro uoste kartu su savo mergina, Europos humanitariniame universitete Vilniuje studijuojančia Rusijos piliete Sofija Sapega.

Latvijos vyriausybės sprendimu, šalies oro uostai taip pat neaptarnaus kitų valstybių lėktuvų, skraidančių per Baltarusijos oro erdvę.

Tai reiškia, kad Susisiekimo ministerija pristabdys baltarusių nacionalinei vežėjai „Belavia“ suteikto skrydžių leidimo galiojimą ir neišduos baltarusių oro vežėjams leidimų nereguliariems skrydžiams. Taip pat bus pristabdytas Latvijos oro vežėjai „Air Baltic“ išduoto leidimo skrydžiams į Minską galiojimas.

Civilinės aviacijos agentūra pripažino Baltarusijos oro erdvę nesaugia civilinių orlaivių skrydžiams.

Latvijos oro vežėjams rekomenduojama nesinaudoti Baltarusijos oro erdve.

Civilinės aviacijos agentūra priėjo prie išvados, kad esama įvairių potencialių grėsmių aviacijos saugumui, įskaitant galimą civilinio lėktuvo ir karinio orlaivio susidūrimą, galimą ginklo panaudojimą prieš civilinį lėktuvą, taip pat galimą orlaivių įgulos ar keleivių sulaikymą.

Taip pat galimi nepagrįsti reikalavimai keisti skrydžio kryptį, provokacijos skrydžio metu ir kitos šiuo metu nenuspėjamos grėsmės.

Latvijos oro vežėjai nevykdo skrydžių per Baltarusijos oro erdvę nuo sekmadienio popietės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)