Savo tinklalapyje ambasada nurodė, kad užsidarys rugsėjo 1-ąją po 24 metų „abipusiai naudingo bendradarbiavimo“, o nuo liepos sustabdys konsulines paslaugas, įskaitant prašymų išduoti vizą tvarkymą.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame elektroniniame laiške reikalų patikėtinis Jauhenas Rusakas sakė, kad toks sprendimas priimtas „atsižvelgiant į Baltarusijos diplomatinio buvimo optimizavimą“ įvairiuose regionuose.

„Šis sprendimas nebuvo spontaniškas, jis buvo priimtas remiantis dabartinių dvišalių kontaktų praktinio poveikio analize“, – nurodė jis ir pridūrė, kad Baltarusijos premjeras Ramanas Haloučenka šeštadienį patvirtino sprendimą dėl ambasados uždarymo.

Kiek anksčiau J. Trudeau pareiškė, kad autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo elgesys, kai sekmadienį Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas ir sulaikytas juo skridęs Ramanas Pratasevičius, buvo „piktinantis, neteisėtas ir visiškai nepriimtinas“.

„Tai buvo aiškus išpuolis prieš demokratiją ir spaudos laisvę“, – spaudos konferencijoje sakė Kanados premjeras, prisijungdamas prie tarptautinio pasipiktinimo.

Jis pasmerkė „tokį pavojingą kišimąsi į civilinę aviaciją“ bei R. Pratasevičiaus areštą ir paragino jį „nedelsiant paleisti“.

„Kanada turi galiojančių sankcijų Baltarusijai, ir bus nagrinėjamos tolesnės galimybės“, – pridūrė ministras pirmininkas.

„Mes taip pat remiame veiksmus per visas įmanomas tarptautines institucijas“, įskaitant Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją ir NATO, sakė J. Trudeau.

Bendradarbiaudama su Europos Sąjunga ir Jungtine Karalyste, po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų pernai rugpjūtį Kanada paskelbė sankcijas 54 baltarusių pareigūnams.

Pasak Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos, dvišalė prekyba su Kanada pernai siekė 47,9 mln. JAV dolerių (39 mln. eurų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)