„Surengsime [posėdį] rytoj“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatas. Kiti du diplomatiniai šaltiniai patvirtino, kad planuojama surengti posėdį virtualiu formatu.

Baltarusių autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka sukėlė tarptautinį pasipiktinimą sekmadienį įsakęs pakelti naikintuvą ir nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį airių bendrovės „Ryanair“ lainerį, kuriame buvo Minsko režimo ieškomas 26 metų žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega, kuri yra Rusijos pilietė. Abu jie sulaikyti, lėktuvui po kelių valandų leista išskristi į Vilnių be šių ir dar kelių keleivių.

Vakarų lyderiai kaltina Minsko režimą užgrobus Europos lėktuvą ir vadina šį veiksmą „valstybiniu terorizmu“. Minskas teisinasi, kad reagavo į pranešimą apie orlaivyje esą paslėptą bombą.

A. Lukašenkai ir jo režimui jau anksčiau buvo paskelbta įvairių sankcijų už negailestingą opozicijos protestų malšinimą po pernai rugpjūtį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų geležiniu kumščiu šalį valdantis lyderis. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Diplomatai AFP sakė, kad mažai tikėtina, jog Saugumo Taryba sugebės susitarti dėl kokio nors bendro pareiškimo. Tam beveik neabejotinai priešinsis uoli Baltarusijos rėmėja Rusija, sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs diplomatas.

Antradienį daugiau Vakarų lyderių prisidėjo prie raginimų Minskui paleisti R. Pratasevičių. Pirmadienį vakare Briuselyje susitikę Europos Sąjungos lyderiai susitarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti bloko oro erdvėje, taip pat ragino ES įsikūrusias aviakompanijas vengti skraidyti Baltarusijos oro erdvėje.

A. Lukašenka trečiadienį planuoja pasakyti kalbą parlamente. Tikėtina, kad tai bus 66 metų lyderio pirmieji komentarai nuo „Ryanair“ lainerio perėmimo sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)