Baltarusijos pusė patvirtino S. Sapegos sulaikymo faktą, ji sulaikyta 72 valandoms dėl įtarimų 2020 metų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais įvykdžius nusikaltimų, už kuriuos baudžiama pagal kelis Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnius. Per tris sulaikymo paras bus priimtas sprendimas, ar bus imtasi kitų priemonių, ar ji bus paleista į laisvę“, – teigiama ministerijos pareiškime.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pridūrė, kad Rusijos ambasada pateikė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai prašymą oficialiai patvirtinti, ar buvo sulaikyta Rusijos pilietė, taip pat kuo greičiausiai sudaryti galimybes suteikti jai konsulinę pagalbą.

URM atstovė teigė, kad pirmadienį Rusijos konsulas susitiko su S. Sapegos tėvais.

„Jis informavo juos apie ambasados dedamas pastangas ir patarė prireikus pasinaudoti advokato, turinčio didelę patirtį ginant Rusijos piliečių teises, kvalifikuota pagalba. Jis jau pradėjo darbą“, – kalbėjo M. Zacharova.

„Artimiausiu laiku laukiame leidimo konsulo susitikimui su Sapega“, – pridūrė ji.

Kaip teigia S. Sapegos motina Ana Dudič, jai pranešė, kad mergina sulaikyta pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 108-ąjį straipsnį – „sulaikymas kilus įtarimų įvykdžius nusikaltimą“.

O kokių nusikaltimų galėjo įvykdyti mergina, nežinoma.

Sofija Sapega

A. Dudič taip pat teigia, kad kreipėsi į Rusijos prezidento Vladimiro Putino administraciją, Rusijos užsienio reikalų ministeriją, Rusijos ambasadą Baltarusijoje, instagrame rašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovei M. Zacharovai.

S. Sapegos mama BBC sakė, kad jos duktė pernai rugpjūtį išvyko iš Baltarusijos į Lietuvą, taigi nedalyvavo protesto akcijose.

„Rugpjūtį ji išvyko iš Baltarusijos į Lietuvą. Ji ruošėsi mokslams, Baltarusijoje jos tikrai nebuvo. Tegu patikrina pasienyje antspaudus, kada ji išvyko. Tai buvo maždaug rugpjūčio 11–12, kaip tik po visų įvykių. Mes tada gyvenome Minske. Ji buvo kartu su mumis. Ji sakė, kad nori namo (į Vilnių). Ji greičiausiai išvažiavo „Ecolines“ autobusu. Nejau ji įtariama dalyvavusi neramumuose? Šimtaprocentinis melas. Jos čia nebuvo. Ką jie kalba? Ji nedalyvavo protestuose, ji buvo su mumis, rinkimų dieną mes buvome vasarnamyje“, – teigė S. Sapegos motina.

Kiek anksčiau Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas žurnalistams pareiškė, kad Maskva tikisi, kad S. Sapega artimiausiu metu bus paleista.

„Mes laikomės pozicijos, kad besąlygiškai būtina užtikrinti Rusijos pilietės teises ir konsulinę pagalbą jai. Mes tikimės, kad Baltarusijos valdžia artimiausiu metu ją paleis, jeigu, žinoma, jai nėra jokių klausimų dėl įstatymų laikymosi“, - teigė Kremliaus atstovas.

Tuomet jis aiškino neturintis duomenų apie kokius nors S. Sapegos įvykdytus teisės pažeidimus.

„Man tokia informacija nežinoma. Todėl darau išlygą, jog jei jai neturima klausimų teisėtumo požiūriu, tai tikimės, kad artimiausiu metu, atlikus visas reikiamas procedūras, ji bus paleista“, - pakartojo D. Peskovas, atsakydamas į atitinkamą klausimą.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės S. Sapegos sulaikymą, o Bendrijos oro bendroves paragintos vengti Baltarusijos oro erdvės.

Antradienį žurnalistams sulaikytosios tėvas Sergejus Dudičius žurnalistams pranešė, kad S. Sapegos advokatui kol kas nepavyko susitikti su savo ginamąja, kuri laikoma liūdnai pagarsėjusiame Okrestino kalėjime.

„Pirmadienį mes sudarėme sutartį su advokatu. Iki pirmadienio vakaro advokatui nepavyko patekti pas ją“, – sakė S. Dudičius.

Anot jo, „yra žinoma, kad Sofija laikoma Okrestino kalėjime“.

„Valdžia kol kas nieko nekomentuoja. Tik žinoma, kad kaltinimas jai nepateiktas“, – sakė sulaikytosios tėvas.

„Mes kreipėmės į Rusijos Federacijos ambasadą, susitikome su konsulu. Jis žadėjo suteikti visokeriopą pagalbą, ambasada nusiuntė prašymą leisti susitikti su sulaikytąja“, – teigė S. Dudičius.

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą ir juo skridusio opozicijos aktyvisto R. Pratasevičiaus bei jo draugės S. Sapegos sulaikymą, o Bendrijos oro bendroves paragintos vengti Baltarusijos oro erdvės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)