Priverstinis Europos keleivinio lėktuvo nutupdymas Minske sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje. Europos Sąjungos oro bendrovės nutraukė skrydžius į Baltarusiją, o bloko lyderiai įspėjo dėl naujų sankcijų Minskui.

Baltarusijos transporto ministerijos Aviacijos departamentas paskelbė, kaip tvirtina, per sekmadienio incidentą įvykusio Minsko oro uosto ir lainerio piloto pokalbio stenogramą.

„Turime informacijos iš specialiųjų tarnybų, kad jūsų lėktuve yra bomba ir kad ji gali būti susprogdinta virš Vilniaus“, – pasakė skrydžių kontrolierius Minske. Tada jis rekomendavo lėktuvui nutūpti.

Pilotas ėmė klausinėti, iš kur gautas grasinimas, o Minskas atsakė, kad oro uosto apsaugos tarnyba jį gavo elektroniniu paštu.

Baltarusija kelis kartus patarė lėktuvui nutūpti Minske, nurodydama: "[Tai] mūsų rekomendacija.“

Tačiau pirmadienį Baltarusijos pareigūnai sakė, kad sprendimą nutūpti Minske nepriklausomai priėmė pilotas ir kad jis dar turėjo galimybes skristi į Lenkiją arba Ukrainą.

Baltarusių pareigūnai taip pat pareiškė, kad grasinimą elektroniniu paštu Minsko oro uostui atsiuntė palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“. Tai buvo pakartota ir antradienio pareiškime.

Transporto ministerija antradienį taip pat nurodė, kad tarptautinių agentūrų atstovai buvo pakviesti toliau aiškintis incidento aplinkybių. Pakviestos organizacijos yra Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija (ICAO), Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA), Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra (EASA) ir ES bei JAV aviacijos administracijos.

Priverstinai nutupdytame „Ryanair“ laineryje buvo opozicijos aktyvistas Ramanas Pratasevičius – jis lėktuvui nutūpus Minske buvo areštuotas.

26 metų R. Pratasevičius 2019-aisiais pabėgo iš Baltarusijos į ES ir būdamas ten padėjo tvarkyti susirašinėjimo platformos „Telegram“ „Nexta“ kanalus, suvaidinusius svarbų vaidmenį mobilizuojant beprecedenčius protestus Baltarusijoje.

Baltarusijos valstybinė televizija pirmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R. Pratasevičius sako bendradarbiaujantis su teisėsaugos pareigūnais ir duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus.

Tačiau jo sąjungininkai sako, kad vaizdo įrašas buvo nufilmuotas darant spaudimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)