Priverstinis Europos orlaivio nutupdymas Minske dėl tariamos bombos grėsmės sukėlė tarptautinį skandalą, o jau kelios ES įsikūrusios vežėjos nusprendė sustabdyti skrydžius Baltarusijos oro erdvėje.

Kalbėdamasi telefonu su Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėju Jake'u Sullivanu ji paragino „Jungtines Valstijas izoliuoti režimą ir spausti jį sankcijomis“, parašė S. Cichanouskaja tviteryje.

Atskiroje žinutėje savo „Telegram“ kanale S. Cichanouskaja nurodė paprašiusi pakviesti opoziciją į kitą mėnesį vyksiantį G-7 viršūnių susitikimą Jungtinės Karalystės Karbis Bėjaus kurorte.

„Padėtis dėl lėktuvo užgrobimo negali būti vertinama atskirai nuo kitų represijų ir šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje“, – pabrėžė opozicijos lyderė.

S. Cichanouskaja taip pat pasiūlė surengti diskusijas per G-7 forumą „dalyvaujant Baltarusijos demokratinėms jėgoms“, taip pat paragino organizuoti tarptautinę konferenciją, siekiant išspręsti pernai jos tėvynėje įsiplieskusią politinę krizę.

Baltarusiją buvo ne vieną mėnesį apėmusios beprecedentės masinės demonstracijos po 2020 metų rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, po kurių Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos tą balsavimą laiko suklastotu.

66 metų lyderis jau daugiau nei du dešimtmečius valdo Baltarusiją geležiniu kumščiu ir į demonstracijas atsakė represijomis. Jų metu buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, o daugelis sulaikytųjų vėliau pranešė apie kankinimus ir žeminantį elgesį areštinėje.

Nutupdytame „Ryanair“ lėktuve buvęs opozicijos tinklaraštininkas R. Protasevičius buvo suimtas sekmadienį Minsko oro uoste. Pasak valdžios atstovų, jis laikomas kardomojo kalinimo įstaigoje.

26 metų aktyvistas 2019 metais pabėgo į užsienį, iš kur jis kartu su partneriu vadovavo „Telegram“ kanalui „Nexta“ – svarbiai Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos priemonei, padėjusiai mobilizuoti protestuotojus.

Vėlai pirmadienį Baltarusijos valstybinė televizija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame R. Pratasevičius sako duodantis „prisipažįstamuosius parodymus“ dėl kaltinimų organizavus protestus Baltarusijoje. Už tokį nusikaltimą, jam gali grėsti iki 15 metų laisvės atėmimo.

Jo bendražygiai mano, kad ši medžiaga buvo įrašyta pareigūnams darant jam spaudimą.

S. Cichanouskajos teigimu, „nėra abejonių, jog Ramanas buvo kankinamas kalėjime“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)