Televizijos TV3 laidoje „900 sekundžių“ valstybės vadovas sakė, kad Baltarusijos sprendimas išsiųsti iš šalies visus latvių diplomatus yra reakcija į nuoseklius Latvijos veiksmus, kurių ji ėmėsi po Minsko įvykdyto beprecedenčio tarptautinės teisės pažeidimo, keliančio pavojų tarptautiniam oro susisiekimui.

E. Levitas pabrėžė, kad sekmadienio incidentas, kai kai Minskas priverstinai nutupdė keleivinį lėktuvą, kad sulaikytų juo skridusį opozicijos aktyvistą, palietė ir Latviją, nes tame orlaivyje buvo ir du jos piliečiai. Latvija prašė Europos Sąjungos griežtai reaguoti į incidentą, ir Bendrija sutarė, kad bus imtasi tolesnių „tikslinių ekonominių sankcijų“ prieš Minsko režimą.

„Mes giname tarptautinę teisę ir tarptautinės aviacijos saugumą“, – pabrėžė prezidentas.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, sekmadienį liepęs pakelti naikintuvą ir nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį airių oro bendrovės „Ryanair“ lainerį, kuriame buvo Minsko režimo ieškomas opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, vienas iš informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjų Ramanas Pratasevičius.

26 metų R. Pratasevičius buvo sulaikytas Minsko oro uoste kartu su savo mergina, Europos humanitariniame universitete Vilniuje studijuojančia Rusijos piliete Sofija Sapega.

Pirmadienį prie Rygos viešbučio „Radisson Blu Hotel Latvija“, kur iškeltos pasaulio ledo ritulio čempionate dalyvaujančių valstybių vėliavos, oficialią Baltarusijos vėliavą pakeitė baltos ir raudonos spalvų istorinė baltarusių vėliava. Vėliavą pakeitė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius ir Rygos meras Martinis Stakis.

M. Stakis sakė, kad šis gestas buvo Rygos miesto tarybos iniciatyva siekiant išreikšti paramą nuo autoritarinio Baltarusijos lyderio A. Lukašenkos režimo kenčiantiems žmonėms. Pasak jo, iniciatyvą parėmė Baltarusijos opozicija.

Reaguodama Baltarusija pareikalavo, kad latvių diplomatai paliktų šalį. Latvijos vyriausybė atsakė analogišku žingsniu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)