Vietos gyventojai ir aplinkosaugos aktyvistai jau ilgą laiką nerimauja dėl planų statyti šias elektrines šalies vakariniame Rionio slėnyje, atkreipdami dėmesį į seisminius ir ekologinius pavojus.

Maždaug 2 tūkst. Sakartvelo vėliavomis mojavusių demonstrantų žygiavo sostinės Tbilisio centru, blokuodami eismą.

Protestuotojai ragino atsisakyti planų ir reikalavo ekonomikos ministrės Natelos Turnavos atsistatydinimo.

„Jei nebus patenkinti mūsų reikalavimai, rengsime masinius mitingus ir paralyžiuosime sostinę“, – žurnalistams sakė vienas iš akcijos organizatorių Varlamas Goletianis.

Elektrines, kurių galia sieks 333 ir 100 megavatų, statys turkų bendrovė „Enka Renewables“, įsipareigojusi investuoti 800 mln. dolerių (655 mln. eurų).

Vietos gyventojai taip pat kritikuoja vyriausybės su „Enka Renewables“ sudarytą sutartį, leidžiančią investuotojai perimti privačią nuosavybę.

„Šis projektas yra strategiškai svarbus Sakartvelui. Savo energetinę nepriklausomybę galime užtikrinti tik plėtodami atsinaujinančius išteklius“, – naujienų agentūrai AFP sakė N. Turnava.

Tuo metu premjeras Iraklis Garibašvilis pirmadienį pareiškė žurnalistams, kad jis „asmeniškai dalyvavo įvertinant sutartį, siekiant įsitikinti, kad ji neprieštarauja“ Sakartvelo interesams.

„Ultimatumų kalba yra visiškai nepriimtina“, – pridūrė vyriausybės vadovas, turėdamas omenyje protestus.

„Enka Renewable“ savo ruožtu pareiškė esanti „pasirengusi tęsti diskusijas su visomis suinteresuotomis šalimis“.

Vakarų remiama vyriausybė tikisi, kad ši nedidelė Pietų Kaukazo šalis gali tapti svarbia elektros energijos tiekėja regione.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)