A. Blinkenas kiek anksčiau sakė, kad per šią kelionę sieks sutvirtinti tarpininkaujant Egiptui sudaro paliaubų susitarimo, užbaigusio 11 dienų trukusias kautynes tarp Izraelio ir „Hamas“ pajėgų.

JAV diplomatijos vadovas ketina susitikti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu. Su „Hamas“ atstovais A. Blinkenas nesusitiks.

Paskui jis keliaus į kaimyninius Egiptą ir Jordaniją.

JAV prezidentas Joe Bidenas anksčiau sakė, kad A. Blinkenas susitiks „su Izraelio lyderiais dėl mūsų tvirto įsipareigojimo Izraelio saugumui“, taip pat siekiant atkurti ryšius su palestiniečiais.

A. Blinkenas sekmadienį patvirtino, kad Amerika tebelaiko dviejų valstybių sprendinį vieninteliu būdu suteikti izraeliečiams ir palestiniečiams vilties, kad jie gali gyventi „vienodomis saugumo, taikos ir orumo sąlygomis“.

Jo komentarai apie „vienodas sąlygas“ izraeliečiams ir palestiniečiams liudija, kad pasikeitė Vašingtono tonas nuo JAV eksprezidento Donaldo Trumpo laikų. Ankstesnė administracija nutraukė paramą Palestinos Autonomijai, taip pat parengė Izraeliui palankų Artimųjų Rytų taikos planą, kurį atmetė palestiniečiai.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, gegužės 10-ąją įsiplieskus 11 dienų besitęsusiam konfliktui, per Izraelio antskrydžius ir artilerijos ugnį pajūrio anklave žuvo 253 palestiniečiai, įskaitant 66 vaikus, taip pat nukentėjo daugiau nei 1 900 žmonių.

Iš Gazos Ruožo paleistos raketos ir kiti sviediniai Izraelyje nusinešė 12 gyvybių. Anot medikų, tarp aukų yra vienas vaikas, Izraelio arabas paauglys, izraeliečių karys, vienas indas ir du tailandiečiai. Be to, žydų valstybėje buvo sužeisti 357 žmonės.

Masiniai areštai

A. Blinkeno vizitas surengtas regione įsigaliojus paliauboms, tačiau Izraelyje ir okupuotose palestiniečių teritorijose tebetvyro įtampa.

Žydų valstybės policija pranešė, kad užpuolikas pirmadienį Jeruzalėje peiliu sužeidė du jaunus izraeliečius, o paskui buvo nušautas policininkų. Anot ginkluotųjų pajėgų, vienas iš nukentėjusiųjų yra karys.

Palestiniečių naujienų agentūra WAFA identifikavo nušautą asmenį kaip 17 metų palestinietį mokinį iš Rytų Jeruzalės.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Izraelio pajėgos Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje apsupo 43 palestiniečius, pranešė nevyriausybinė organizacija „Palestiniečių kalinių klubas“.

Jeruzalės rytuose veikianti izraeliečių policija vėlai sekmadienį pranešė per pastarąsias dvi savaites sulaikiusi 1 550 įtariamųjų ir iškėlusi kaltinimus dėl „smurtinių įvykių“ 150 asmenų.

Taikos derybos yra aklavietėje nuo 2014 metų dėl tokių klausimų kaip Rytų Jeruzalės statusas ir žydų nausėdijos okupuotame Vakarų Krante.

Vėliausia karinė eskalacija prasidėjo po kruvinų susirėmimų Jeruzalės Al Aksos mečetės teritorijoje – trečioje pagal svarbą islamo šventoje vietoje, kurią garbina ir žydai, vadinantys ją Šventyklos kalnu.

Izraelio saugumo pajėgos taip pat ėmėsi veiksmų prieš palestiniečių maldininkus tuose maldos namuose, einant į pabaigą musulmonų šventajam Ramadano mėnesiui.

Saugumo pajėgos taip pat siekė numalšinti protestus prieš palestiniečių šeimoms gresiantį iškeldinimą iš jų namų Rytų Jeruzalės Šeich Džaros rajone, siekiant užleisti vietą žydų naujakuriams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)