Londonas taip pat pareiškė, kad su sekmadienį įvykusiu incidentu, kai pigių skrydžių bendrovės „RyanAir“ laineris buvo priverstinai nutupdytas Minske ir buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos aktyvistas bei jo draugė, veikiausiai yra susijusi Rusija.

Susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas sakė paliepęs Civilinės aviacijos valdybai (CAA) išsiuntinėti šias instrukcijas „siekiant užtikrinti keleivių saugumą“.

Jis taip pat įšaldė „BelAvia“ leidimą veikti Jungtinėje Karalystėje. Ši bendrovė rengia kasdienius skrydžius maršrutu, jungiančiu Londono Gatviko oro ir Minsko oro uostus per Paryžių. Jos reisų kodai sutampa su naudojamais Prancūzijos oro bendrovės „Air France“.

Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas sakė iškvietęs Baltarusijos ambasadorių Londone, kad pareikštų jam vyriausybės pasipiktinimą šiuo „smerktinu“ incidentu ir „skandalingu tarpautinės teisės pažeidimu“.

Pasak D. Raabo, Londonas svarsto tolesnes sankcijas Baltarusijos autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, be to, klausimas dėl incidento su „RyanAir“ lėktuvu bus iškeltas, kai Britanija ateinantį mėnesį organizuos Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.

„Iš tikrųjų turime tam tikrų svertų, bet neapsimeskime, kad jie yra panacėja“, – diplomatijos vadovas sakė parlamentui. Jis atkreipė dėmesį, kad nuo pernai rugpjūtį įvykusių suklastotais laikomų Baltarusijos rinkimų, kuriuos lydėjo saugumo pajėgų susidorojimas su masiniais opozicijos protestais, Britanija yra paskelbusi sankcijas beveik 100 asmenų, susijusių su A. Lukašenkos režimu.

Paklaustas, ar esama įrodymų, siejančių A. Lukašenkos sąjungininkus Rusijoje su „RyanAir“ lėktuvo nutupdymu Minske ir žurnalisto Ramano Pratasevičiaus sulaikymu, D. Raabas atsakė: „Apie tai neturime jokių aiškių detalių.“

„Tačiau labai sunku patikėti, kad tokio pobūdžio veiksmų galėjo būti imtasi be mažų mažiausiai valdžios Maskvoje tylaus pritarimo“, – pridūrė jis.

ES iškvietė Baltarusijos ambasadorių

Europos Sąjunga pirmadienį iškvietė Baltarusijos ambasadorių, kad pasmerktų keleivinio lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske ir baltarusių valdžią kritikuojančio žurnalisto sulaikymą.

Baltarusijos ambasadorius ES ir Belgijoje Aliaksandras Michnevičius „buvo informuotas apie griežtą ES institucijų ir ES šalių narių pasmerkimą dėl prievartos veiksmo, kuriuo Baltarusijos valdžia sukėlė pavojų keleivių ir įgulos saugumui“, sakoma ES pareiškime.

Pareigūnai „išreiškė ES poziciją, kad šie piktinantys Baltarusijos valdžios veiksmai yra dar vienas akivaizdus bandymas nutildyti visus opozicijos balsus šalyje, ir pareikalavo tuojau pat paleisti“ sulaikytą žurnalistą Ramaną Pratasevičių, sakoma pareiškime.

Belgijos užsienio reikalų ministerija nurodė taip pat iškvietusi A. Michnevičių dėl „nepateisinamų ir nepagrįstų veiksmų“.

Šių žingsnių imtasi kelios valandos prieš ES lyderių susitikimą Briuselyje sankcijoms dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske aptarti.

Baltarusijoje priverstinai nutupdžius sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą, buvo sulaikytas žurnalistas ir Baltarusijos opozicijos aktyvistas R. Pratasevičius.

Užlaikytas „Lufthansa“ reisas į Frankfurtą

Minsko nacionaliniame oro uoste pirmadienį buvo beveik dviem valandoms užlaikytas Vokietijos aviakompanijos „Lufthansa“ reisas į Frankfurtą, gavus informacijos apie neva planuojamą surengti „teroro aktą“, pranešė oro uosto spaudos tarnyba.

Lėktuvas skrydžiui turėjo pakilti 14 val. 20 min vietos laiku (taip pat ir Lietuvos laiku).

„Nacionalinio oro uosto elektroniniu paštu buvo gautas nenustatytų asmenų pranešimas apie ketinimą įvykdyti teroro aktą prieš bendrovės „Lufthansa“ reisą LH1487 maršrutu Minskas–Frankfurtas, – sakoma oro uosto pranešime. – [Keleivių] laipinimas į šį reisą buvo sustabdytas.“

„Pagal šalyje galiojančius aviacijos saugumo teisės aktus tokiose situacijose oro uosto aviacijos saugumo padaliniai turi imtis visapusiškų priemonių keleivių, įgulos ir orlaivių saugumui užtikrinti. Todėl šiuo metu atliekamos atitinkamos procedūros – iš naujo apžiūrimas orlaivį ir visa, kas juo būtų gabenama“, – skelbia Minsko oro uosto spaudos tarnyba.

Įvykio liudininkai anksčiau pranešė, kad šio reiso keleiviai buvo išsiųsti pakartotinam patikrinimui.

Visgi per papildomą patikrinimą nieko įtartina nebuvo rasta, ir laineris išskrido 16 val. 15 min., informavo oro uostas.

Oro uostas pažymėjo, kad apie padėtį buvo informuotos visos susijusios šalys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)