„Ramano Pratasevičiaus persekiojimą laikome politiškai motyvuotu, susijusiu su taikiu nuomonės reiškimu, o jį patį – politiniu kaliniu pagal „Sąvokos „politinis kalinys“ apibrėžimo vadovo“ 3.1(а) skirsnį“, – sakoma pranešime.

Tokį vadovą, remdamiesi tarptautine patirtimi, 2013 metais parengė kelių Rytų Europos šalių teisių gynėjų grupė.

Baltarusijos valdžia R. Pratasevičių kaltina pagal baudžiamojo kodekso 293 straipsnio 1 dalį (masinių neramumų organizavimas), 342 straipsnio 1 dalį (grupinių veiksmų, kuriais šiurkščiai pažeista viešoji tvarka, organizavimas ar aktyvus dalyvavimas juose). R. Pratasevičius buvo įtrauktas į Baltarusijos teroristų sąrašą, buvo paskelbta jo tarptautinė paieška, Lenkijai buvo nusiųstas jo ekstradicijos prašymas, nurodo teisių gynėjai.

„Vieša Ramano Pratasevičiaus veikla yra ne kas kita, kaip laisvių, užtikrinamų ir Baltarusijos Respublikos konstitucijos, ir tarptautinių teisės normų žmogaus teisių srityje, [įskaitant] laisvę rinkti ir platinti informaciją, reikšti savo nuomonę,.. taiki realizacija. Pagal tarptautinius laisvės reikšti nuomonę standartus niekam negali būti taikomi jokie suvaržymai, teisių atėmimas ar sankcijos dėl asmeninių nuomonių ar įsitikinimų“, – pabrėžia teisių gynėjai.

Jie paragino tuojau pat paleisti sekmadienį Minske nutupdžius lėktuvą sulaikytus R. Pratasevičių ir jo draugę Rusijos pilietę Sofiją Sapegą ir visus kitus Baltarusijoje laikomus politinius kalinius.

Baltarusijos pareigūnai sekmadienį priverstinai Minske nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį airių oro bendrovės „Ryanair“ keleivinį lėktuvą.

Lėktuvui nusileidus Minske, Lietuvos oro uostai teigė, kad laineris buvo priverstas keisti kursą dėl konflikto tarp įgulos ir keleivių, tuo metu Minsko oro uostas viešumoje buvo pateikęs kitokią versiją – kad laineris buvo nukreiptas dėl pranešimo apie sprogmenis. Nė viena iš šių versijų nepasitvirtino.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

„Ryanair“ lėktuvu skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius lėktuvui nusileidus Minske buvo sulaikytas. Taip pat buvo sulaikyta ir jo draugė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)