Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Leonidas Kalašnikovas, pirmininkaujantis Dūmos posovietinių reikalų komitetui, pirmadienį pareiškė, kad Baltarusija turi teisę pasirinkti „tuos metodus, kurie jai atrodo įvykdomi ir būtini“, kad kovotų su grėsmėmis nacionaliniam saugumui, skelbia themoscowtimes.com.

„Tai nepriklausoma valstybė. Jeigu ji mato grėsmę saugumui, privalo su ja kovoti“, – L. Kalašnikovą citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai Baltarusijos valstybinė televizija pranešė, kad šalies valdžios institucijoms neliko kito kelio, tik perimti iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą ir suimti opozicijos žurnalistą Ramaną Pratasevičių. Baltarusijos valdžios institucijos teigė, kad lėktuvui teko avariniu būdu nusileisti Minske dėl tariamai padėtos bombos.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovę spaudai Mariją Zacharovą „šokiravo“ Vakarų veidmainiavimas, nes į ankstesnes lėktuvų diversijas jie neva reagavo santūriai.

Marija Zacharova

„Šokiruoja tai, kad Vakarai įvykį Baltarusijos oro erdvėje vadina „šokiruojančiu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė M. Zacharova.

„Civilizuotų demokratijų“ gyvenimas pagal trajektoriją „Quod licet Iovi, non licet bovi“ [lot. „Kas leidžiama Jupiteriui, tas neleidžiama jaučiui“] jau seniai nebėra aktualus, nes prarastos kadaise pirmavusios tikros lyderystės savybės. Milijonų žmonių kraujas ir kančios visame pasaulyje Vakarų demagogams iš po kojų išmušė taburetę, nuo kurios jie pamokslaudavo“, – pareiškė URM atstovė.

„Arba turėtų šokiruoti viskas: nuo Bolivijos prezidento lėktuvo priverstinio nutupdymo Austrijoje JAV prašymu, taip pat Ukrainoje – po 11 min. trukusio baltarusių orlaivio su antimaidano aktyvistu skrydžio, arba neturėtų šokiruoti analogiškas kitų elgesys“, – pabrėžė M. Zacharova.

„Informacinių ir politinių kampanijų naudojimas tam tikro suvokimo formavimui per žiniasklaidą norimo efekto nebeduoda – [interneto] tinklas prisimena visus „tvarkos prižiūrėtojų ir moralės sergėtojų“ įvykdytus smurtinius pagrobimus, priverstinius nutupdymus ir neteisėtus areštus“, – pridūrė ji.

Rusija teigia, kad būtų teisinga surengti tarptautinį tyrimą dėl savaitgalį įvykusio incidento, per kurį Baltarusijos sostinėje Minske buvo priverstinai nutupdytas į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas.

„Esama tarptautinių kelionių oro transportu taisyklių ir būtent tarptautinės kelionių oro transportu tarnybos turi įvertinti, ar šių tarptautinių taisyklių buvo laikomasi, ar ne“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

D. Peskovas taip pat paragino „blaiviai įvertinti“ incidentą, pažymėdamas, kad jau esama raginimų pritaikyti sankcijas dėl procedūros, kuri, pasak jo, atitiko tarptautines gaires.

„Nenorime įsitraukti į šias kieno nors pasmerkimo ar palaikymo lenktynes“, – teigė D. Peskovas.

Dmitrijus Peskovas

Jis taip pat buvo paklaustas, ar Kremlius kontaktavo su Minsku šiuo klausimu.

„Kremlius to neužsiima. Konsulinės paslaugos Rusijos piliečiams užsienyje yra visiškai ir tiktai Užsienio reikalų ministerijos prerogatyva. Kuomet įvykdomi tokie sulaikymai, šalis, kur tai įvyksta, tiesiog privalo informuoti Rusijos atstovybę užsienyje“, – atsakė D. Peskovas.

Jis pažymėjo, kad Kremlius neturi informacijos, „kas išskrido, iš kur išskrido, kokios buvo priežastys“.

Atsakydamas į patikslinamąjį klausimą, ar Maskva prašys pateikti tokių duomenų, pareigūnas atsakė: „Turime aviacijos institucijas, tai jų prerogatyva.“

Airija, kur įsikūrusi oro linijų bendrovė „Ryanair“, priverstinę diversiją pavadino „valstybės remiamu aviacijos piratavimo“ atveju.

Socialinio tinklo „Telegram“ pusiau oficialiame Baltarusijos prezidento kanale teigiama, kad nors Aliaksandrą Lukašenką galima kritikuoti dėl prievarta nutupdyto orlaivio, jo sprendimas buvo teisingas.

„Kaip valstybei reaguoti į teroristų planus? Kas žino, ką rezga apie lėktuve neva padėtą bombą pranešę žmonės, ypač tie, kurie galbūt apsimetinėjo eiliniais keleiviais? – sekmadienį vakare buvo klausiama kanale. – O dabar įsivaizduokite, kad šis lėktuvas tyčia nukreipiamas į jūsų namus. Ar valstybė būtų kalta, kad jūsų neapsaugojo?“

NATO ambasadoriai aptars lėktuvo priverstinį nutupdymą Baltarusijoje

NATO sąjungininkės antradienį susirinks aptarti Europos keleivinio lainerio, kuriuo skrido vienas baltarusių opozicijos aktyvistas, priverstinio nutupdymo Baltarusijoje.

„Sąjungininkės konsultuojasi dėl Baltarusijos [įvykdyto] „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo, ir ambasadoriai tai aptars rytoj“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas NATO pareigūnas.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Aviakompanija „Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.


Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Incidentą pasmerkė NATO, Europos Komisijos, dalies ES valstybių vadovai.

Airija: „Ryanair“ lėktuvo nutupdymas Minske buvo „aviacijos piratavimo“ aktas

Dublinas pirmadienį „valstybės remiamu“ „aviacijos piratavimo“ aktu pavadino išvakarėse įvykusį incidentą, kai iš Atėnų į Vilnių skridęs airių oro bendrovės „Ryanair“ keleivinis lėktuvas buvo priverstinai nutupdytas Minske ir buvo sulaikytas jame buvęs ieškomas baltarusių opozicijos aktyvistas.

„Tai iš tikrųjų buvo valstybės remiamas aviacijos piratavimas“, – valstybiniam transliuotojui RTE sakė Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney, pridūręs, kad Baltarusijos valdžia neturi demokratinio legitimumo.

„Negalime leisti, kad šis incidentas praeitų su įspėjimais ar griežtais pranešimais spaudai. Manau, kad čia turi būti pritaikytos realios sankcijos“, – sakė jis.

„Jei šiuo atveju ES pademonstruos neryžtingumą arba silpnumą, tai sustiprins Baltarusijos sprendimų priėmėjų mintį, kad jie viską padarė gerai“, – kalbėjo airių diplomatijos vadovas.

„Taigi, manau, kad atsakas turi būti aiškus, tvirtas, ir jis turi įvykti greitai“, – pridūrė jis.

S. Coveney pabrėžė, kad pirmadienį rengiamo Europos Sąjungos viršūnių susitikimo dalyviai turės galimybę priimti aiškius sprendimus šiuo klausimu.

„Ryanair“ lėktuvu sekmadienį skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Ramanas Pratasevičius lėktuvui nusileidus Minske buvo sulaikytas. Be to, buvo sulaikyta jo draugė.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)