Po pučo Mianmarą apėmė protestų ir streikų banga, kuriai nuslopinti chunta ėmėsi griežtų priemonių. Malšinant neramumus žuvo daugiau kaip 800 žmonių, rodo vietos stebėjimo grupės duomenys.

Pirmą kartą asmeniškai pasirodžiusi teisme, Aung San Suu Kyi savo advokatei sakė, kad jos Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) „egzistuos tol, kol egzistuos žmonės“. Penktadienį chunta pagrasino dėl tariamo balsų klastojimo paleisti NLD, triumfavusią pernai vykusiuose rinkimuose.

Nobelio taikos premijos laureatė, kuri nebuvo matoma viešumoje nuo vasario 1-osios perversmo, per pusvalandį trukusį susitikimą atrodė „esanti geros sveikatos ir tvirtai nusiteikusi“, naujienų agentūrai AFP sakė Aung San Suu Kyi advokatė Min Min Soe.

„Ji linki savo žmonėms sveikatos ir patvirtino, kad NLD egzistuos tol, kol egzistuos žmonės, nes ji buvo sukurta žmonėms“, – pridūrė advokatė.

Aung San Suu Kyi buvo pareikšta virtinė kaltinimų, įskaitant kaltinimus dėl koronaviruso pandemijos metu galiojusių suvaržymų pažeidimo per praėjusių metų rinkimų kampaniją ir nelicencijuotų nešiojamųjų radijo ryšio stotelių laikymo.

Pirmadienį sostinėje Neipide budėjo gausios saugumo pajėgos, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas. Kelias, vedantis į specialiai įrengtą teismo salę, buvo blokuotas policijos sunkvežimių.

Aung San Suu Kyi bylos nagrinėjimo pradžia buvo ištisas savaites atidėliojama, o jos advokatams neleidžiama susitikti su kliente.

Kitas teismo posėdis paskirtas birželio 7 dieną, sakė Min Min Soe ir pridūrė taip pat susitikusi su buvusiu prezidentu Winu Myintu, kuris buvo nušalintas ir sulaikytas kartu su Aung San Suu Kyi.

„Padarė viską, ką galėjo“

Chuntos lyderis Minas Aungas Hlaingas praėjusią savaitę davė dviejų valandų trukmės interviu Honkongo televizijai „Phoenix“. Kol kas buvo paskelbtos tik šio interviu ištraukos.

Paklaustas apie Aung San Suu Kyi politinius pasiekimus, chuntos lyderis sakė: „Trumpai tariant, ji padarė viską, ką galėjo.“

Grupė nušalintų įstatymų leidėjų, kurių daugelis yra buvę NLD deputatai, suformavo šešėlinę „Nacionalinės vienybės vyriausybę“, mėgindami mesti iššūkį chuntai.

Kariškiai paskelbė, kad ši grupė bus laikoma „teroristiniu“ dariniu.

Duodamas interviu Minas Aungas Hlaingas taip pat ginčijo skelbiamą per protestus žuvusių žmonių skaičių ir sakė, jog chunta nepasiruošusi sutikti su Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) siūlomu konsensusu smurtui nutraukti.

Tęsiantis smurtui kai kurie judėjimo prieš chuntą aktyvistai susibūrė į vadinamuosius savigynos būrius, siekdami apsaugoti savo miestus nuo saugumo pajėgų. Šie civilių būriai ginkluoti savadarbiais ginklais.

Sekmadienį vyko įnirtingi susirėmimai tarp chuntos pajėgų ir Karenų nacionalinės pažangos partijos (KNPP) – etninės ginkluotos grupės, kurios bastionas yra rytinė Kajų valstija.

Kariškiai pasitelkė tankus, minosvaidžius ir sraigtasparnius, sakė vienas iš KNPP vadovų. Sekmadienį vėlai vakare kautynės tebevyko.

Per apšaudymą žuvo keturi žmonės, kurie glaudėsi vietos bažnyčioje, pranešė žiniasklaida ir vietos grupės, koordinuojančios gyventojų evakavimą iš to rajono, atstovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)