Ramano artimieji sužinojo apie sūnaus sulaikymą iš „Telegram“ kanalų. Tėvai žinojo, kad gegužės 23 d. Ramanas turi skristi iš Atėnų, tik nežinojo, kokiu reisu ir kur konkrečiai atskris.

Išgirdus apie neplanuotą lėktuvo iš Atėnų nusileidimą Minske, jiems kilo įtarimas, kad kažkas negerai.

„Kai išgirdome informaciją, kad iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas nusileido Minske, kilo įtarimas, kad čia kažkas ne taip. Pagalvojome, kad šiuo reisu galėjo skristi mūsų sūnus. Paaiškėjo, kad taip ir yra. Vėliau iš „Telegram“ kanalų sužinojome, kad jį sulaikė“, – pasakojo Ramano tėvas.


Dmitrijus pažino savo sūnų nuotraukoje, publikuotoje taip pat ir VRM Vyriausiosios kovos su nusikalstamumu ir korupcija valdybos „Telegram“ kanale (vėliau nuotrauką iš šio „Telegram“ kanalo ištrynė).

Tėvai nežino, kur šiuo metu yra tinklaraštininkas ir koks jo likimas, oficialiai jiems nieko nepranešė, o R. Pratasevičiaus telefonas išjungtas.

Tėvų teigimu, į Graikiją R. Pratasevičius skrido atostogų. Tik nedideliam žmonių ratui buvo žinoma jo buvimo vieta.

„Tai buvo griežtai mūsų informacija. Jis niekam nenorėjo pasakoti. Iš mūsų irgi niekas negalėjo sužinoti, kad žinome, kur yra mūsų sūnus“, – teigė Dmitrijus.

Delfi primena, kad „Ryanair“ lėktuvas, turėjęs nusileisti Vilniuje sekmadienį, 13 val., priartėjęs prie Lietuvos sienos netikėtai pasuko Minsko link ir ten nusileido.

Bendrovė nurodė, kad laineris nusileido, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepatvirtinta.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo NEXTA įkūrėją R. Pratasevičių.

A. Lukašenkos spaudos tarnyba savo „Telegram“ kanale nurodė, kad jis davė nurodymą nukreipti skrydį ir įsakė keleivinį lėktuvą lydėti naikintuvui „Mig-29“.

Sekmadienio vakarą lėktuvas grįžo iš Minsko į Vilnių.

Baltarusijos opozicijos koordinavimo tarybos prezidiumo narys, buvęs kultūros ministras Pavelas Latuška pareiškė, kad „Ryanair“ lėktuvu iš Minsko į Vilnių neišskrido šeši žmonės – du Baltarusijos ir keturi Rusijos piliečiai.


Spalį Baltarusija paskelbė kanalą NEXTA ekstremistiniu ir nurodė jį blokuoti.

Pernai „Nextos“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą.

Abu šie Lenkijoje gyvenantys tinklaraštininkai figūruoja kaip kaltinamieji baudžiamojoje byloje dėl masinių neramumų Baltarusijoje. Paskelbta jų tarptautinė paieška. Jie taip pat kaltinami socialinės neapykantos teisėsaugos pareigūnams kurstymu.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir NEXTA teigia, kad R. Pratasevičiui Baltarusijoje gali grėsti mirties bausmė.

Kanalai NEXTA ir „NEXTA Live“ yra svarbūs Baltarusijos opozicijos balsai ir padėjo mobilizuoti protestuotojus per beprecedentes demonstracijas, krėtusias šalį po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (868)