Pirmadienį prasidedanti 74-oji Pasaulio sveikatos asamblėja neabejotinai bus viena svarbiausių PSO istorijoje. Ji vyks aidint raginimams pertvarkyti organizaciją ir keisti visą visuotinį požiūrį į sveikatą po koronaviruso pandemijos.

Tačiau Taivanas, kurio atsakas į pandemiją buvo vienas geriausių pasaulyje, penktus metus iš eilės negalės dalyvauti šiame susitikime, nepaisant augančios tarptautinės paramos jo įtraukimui.

Taivanui užtrenktos durys į šį susitikimą dėl Kinijos, kuri laiko šią demokratiškai valdomą salą savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pekinas vykdo vis agresyvesnę kampaniją, kad išlaikytų Taibėjų izoliuotą tarptautinėje arenoje.

Pirmadienį Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu paragino PSO „išlaikyti profesionalią ir neutralią poziciją, atmesti Kinijos politinį kišimąsi“ ir leisti Taibėjui dalyvauti organizacijos susitikimuose bei veikloje.

Kinija toliau melagingai tvirtina, jog buvo imtasi reikiamų priemonių sudaryti Taivanui sąlygas dalyvauti PSO. Tai visiškai neatitinka realybės“, – sakė ministras.

Pekinas ėmė blokuoti Taibėjaus dalyvavimą PSO veikloje stebėtojo teisėmis 2016 metais, kai Taivano prezidente buvo išrinkta Tsai Ing-wen, atsisakanti pripažinti salą „vienos Kinijos“ dalimi.

Tačiau koronaviruso pandemija sutvirtino paramą 23 mln. Taivano gyventojų, ypač pirmaisiais krizės mėnesiais, kai sala sėkmingai suvaldė protrūkį ir ėmė tiekti apsaugos priemones kitoms pasaulio šalims.

Taivanas pateikiamas kaip sėkmingos kovos su pandemija pavyzdys, nors pastarosiomis savaitėmis dėl naujo protrūkio saloje nustatytų COVID-19 atvejų skaičius išaugo daugiau nei tris kartus – iki 4 322.

Taivane nuo koronavirusinės infekcijos mirė 23 žmonės.

Sveikatos apsaugos ministras Chen Shih-chungas sakė, kad pastarasis COVID-19 atvejų skaičiaus augimas rodo, kad Taivanas „negali likti nuošalyje, ir pasaulinėje ligų prevencijoje neturėtų būti palikta spraga“.

„PSO turėtų rūpintis visos žmonijos sveikata bei gerove ir neturėtų kapituliuoti prieš tam tikros narės politinius interesus“, – nurodė Chen Shih-chungas išplatintame pareiškime.

Šįmet juntama tvirtesnė tarptautinė parama Taivanui. Ją, be kita ko, rodo ir Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrų išplatintas pareiškimas, kuriame reiškiamas palaikymas „prasmingam Taivano dalyvavimui PSO ir Pasaulio sveikatos asamblėjoje“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)