P. Latuško tikino, kad Baltarusijos karinės pajėgos nurodė „Ryanair“ įgulai skubiai nusileisti Minsko oro uoste, grasindami tuo, kad jeigu nepaklus, lėktuvas bus numuštas, rašoma inforesist.org.

Taip pat opozicijos atstovas pasakojo, kad specialiai tam atvejui, jei įgula būtų atsisakiusi nusileisti Minske, būtų galima komercinį orlaivį numušti, į orą buvo pakeltas ir karinis naikintuvas MiG-29.

P. Latuško pabrėžė, kad šis incidentas yra valstybinio terorizmo aktas, o tai reikalauja viso pasaulio bendruomenės reakcijos.

Jis pridūrė ir tai, kad galiausiai iš Minsko į Vilnių išleistame „Ryanair“ lėktuve trūko ne tik dviejų Baltarusijos piliečių, bet ir keturių Rusijos Federacijos piliečių.

„Delfi“ primena, kad gegužės 23-ąją, sekmadienį, visą tarptautinę bendruomenę sukrėtė incidentas, kai iš Atėnų į Vilnių skridęs aviakompanijos „Ryanair“ lėktuvas, kertantis Baltarusijos oro erdvę, buvo prievarta nutupdytas Minsko oro uoste.

Čia kelias valandas skridę 18 valstybių piliečiai, iš kurių 94 buvo lietuviai, laukė leidimo tęsti skrydį. Baltarusijos režimas iš orlaivio išlaipino opozicijos veikėją Romaną Protasevičių, žinomą žurnalistą, ir jo draugę. Pastarasis šioje šalyje paskelbtas ieškomu ekstremistų ir pripažintas kaltu dėl anksčiau čia vykusių masinių neramumų.

Opozicijos atstovo suėmimą matę lietuviai pasakojo, kad lėktuvui nusileidus Minske R. Protasevičius ėmė labai jaudintis, o vėliau, išlipdamas iš orlaivio, tarstelėjo, kad šioje šalyje jo laukia mirties bausmė.

Vėlų sekmadienio vakarą įvyko užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Europos reikalams Phil Reeker pokalbis.

„Pokalbio metu buvo aptarta, kad šis beprecedentis įvykis turi sulaukti tvirto transatlantinio atsako“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)