Pasak Estijos ministrės pirmininkės Kajos Kallas (Kajos Kalas), šis incidentas su oro bendrovės „RyanAir“ lėktuvu ne vien sukėlė grėsmę tarptautinės civilinės aviacijos saugumui, bet turi būti vertinamas kaip valstybės iniciatyva organizuotas asmens pagrobimas, kurio kaltininkai privalo sulaukti padarinių.

K. Kallas pridūrė, kad pirmadienį šis klausimas bus svarstomas per Europos Sąjungos viršūnių susitikimą.

Premjerė paragino Minską nedelsiant paleisti visus nutupdyto orlaivio įgulos narius ir keleivius. Ji taip pat sakė, kad turi būti atliktas nešališkas tarptautinis tyrimas incidento aplinkybėms išsiaiškinti.

Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets (Eva Marija Lymets) savo komentare incidentą pavadino „keliančiu nerimą“.

„Labai neraminanti žinia. Visi keleiviai privalo nedelsiant būti paleisti, jiems turi būti leista tęsti savo kelionę“, – per „Twitter“ parašė diplomatijos vadovė.

Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas (Markas Michelsonas) pareiškė, kad Europos Sąjunga privalo tučtuojau sureaguoti į „valstybinį terorą“ Baltarusijoje.

„Kas toliau – bus numuštas keleivinis lėktuvas? Gėda, kad galimybę sugriežtinti sankcijas Baltarusijai svarstome jau daug savaičių. Dabartinis incidentas su „RyanAir“ lėktuvu ir dar vienu politiniu kaliniu turi tapti paskutiniu lašu“, – pabrėžė jis.

Buvęs Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu savo ruožtu pareiškė, kad Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo įvykdytam lėktuvo nutupdymui ir žmogaus pagrobimui būtina duoti griežtą atkirtį, nes tokie veiksmai prilygsta „valstybiniam terorui“.

Estų europarlamentaras Urmas Paetas pažymėjo, kad šis incidentas yra aiškus signalas, jog skrydžiai virš Baltarusijos tapo nesaugūs, nes šios šalies valdžia nepaiso tarptautinių susitarimų. Jis pasiūlė uždaryti Europos oro erdvę Baltarusijos valstybinei oro bendrovei „BelAvia“.

Airijos aviakompanija „Ryanair“ anksčiau sekmadienį pranešė, jog lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas nusileisti Minske, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo NEXTA įkūrėją Ramaną Pratasevičių. Spalį Baltarusija paskelbė NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Pernai NEXTA įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą.

Abu šie Lenkijoje gyvenantys tinklaraštininkai figūruoja kaip kaltinamieji baudžiamojoje byloje dėl masinių neramumų Baltarusijoje. Paskelbta jų tarptautinė paieška. Jie taip pat kaltinami socialinės neapykantos teisėsaugos pareigūnams kurstymu.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir NEXTA teigia, kad R. Pratasevičiui Baltarusijoje gali grėsti mirties bausmė.

Kanalai NEXTA ir „NEXTA Live“ yra svarbūs Baltarusijos opozicijos balsai ir padėjo mobilizuoti protestuotojus per beprecedentes demonstracijas, krėtusias šalį po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)