„Laikome Baltarusijos vyriausybę atsakinga už visų keleivių ir orlaivio saugumą“, – per „Twitter“ parašė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„VISIEMS keleiviams privalo būti sudaryta galimybė nedelsiant tęsti savo kelionę“, – pridūrė jis ir tiesiogiai pareikalavo paleisti sulaikytą tuo lėktuvu skridusį baltarusių opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių.

Panašią poziciją išsakė ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„VISIEMS keleiviams privalo būti sudaryta galimybė nedelsiant tęsti jų kelionę į Vilnių, o jų saugumas turi būti užtikrintas“, – rašoma jos „Twitter“ žinutėje.

EK vadovė perspėjo: „Bet koks tarptautinių oro susisiekimo taisyklių pažeidimas privalo sulaukti pasekmių.“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, pirmadienį vadovausiantis 27 ES šalių lyderių susitikimui, irgi pasisakė šiuo klausimu.

„ICAO [Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos] tyrimas dėl šio incidento bus būtinas“, – pareiškė jis.

R. Pratasevičius sekmadienį skrido kompanijos „Ryanair“ lėktuvu iš Atėnų į Vilnių, bet, kaip pranešė Minsko oro uosto spaudos tarnyba, gavus informacijos apie laineryje neva padėtą bombą, jam buvo nurodyta nusileisti Baltarusijos sostinės oro uoste.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, lėktuvas buvo nutupdytas pasitelkus du Baltarusijos karo orlaivius – naikintuvą MiG-29 ir sraigtasparnį Mi-24.

Baltarusijos protestuotojus mobilizuojantis ir jų veiksmus koordinuojantis platformos „Telegram“ kanalas NEXTA sekmadienį pranešė, kad jo buvęs redaktorius R. Pratasevičius buvo sulaikytas

„Lėktuvas buvo patikrintas, jokios bombos nerasta, o visi keleiviai buvo nusiųsti kitam saugumo patikrinimui. Tarp jų buvo... NEXTA žurnalistas Ramanas Pratasevičius. Jis buvo sulaikytas“, – pranešė NEXTA.

Pranešime nurodoma, jog 26 metų R. Pratasevičius sakė, kad prieš skrydį buvo sekamas.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačiorka savo ruožtu paskelbė, kad A. Lukašenkos režimo tarnybos „kaip Somalio piratai“ užgrobė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, pakeldami karinį naikintuvą ir pažeisdami visas tarptautinės aviacijos taisykles.

„Jie pakėlė karinį naikintuvą MiG-29, Baltarusijos dispečeris nurodė laineriui pakeisti kryptį ir skristi į Minsko oro uostą neva dėl kažkokios kilusios užminavimo grėsmės. Tuomet Minske buvo vykdoma pakartotinė keleivių patikra, tikrinamas laineris ir keleiviams išeinant iš lėktuvo Pratasevičius buvo sulaikytas“, – sakė F. Viačiorka.

Pernai NEXTA įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą.

Abu šie Lenkijoje gyvenantys tinklaraštininkai figūruoja kaip kaltinamieji baudžiamojoje byloje dėl masinių neramumų Baltarusijoje. Paskelbta jų tarptautinė paieška. Jie taip pat kaltinami socialinės neapykantos teisėsaugos pareigūnams kurstymu.

„Visiškai akivaizdu, kad specialiųjų tarnybų operacija dėl lėktuvo perėmimo [skirta] tam, kad būtų sulaikytas aktyvistas ir tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius“, – rašoma sekmadienį išplatintame S. Cichanouskajos pareiškime.

Ir S. Cichanouskaja, ir NEXTA teigia, kad R. Pratasevičiui Baltarusijoje gali grėsti mirties bausmė.

Spalį Baltarusija paskelbė NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)