Vidurdienį Belchatuvo kasykloje centrinėje Lenkijoje kilęs gaisras, kurio metu kilo didžiuliai juodų dūmų debesys, apėmė teritoriją, kurioje įsikūrusi ir didžiausia Lenkijos rusvosiomis anglimis kūrenama elektrinė. Tai jau antras incidentas šią savaitę, privertęs sustabdyti kai kuriuos elektrinės generatorius.

Lodzės vaivadijos priešgaisrinės tarnybos atstovas Jedrzejus Pawlakas teigė, kad konvejerio juosta yra 30 metrų aukščio, todėl buvo sunku pasiekti liepsnos židinį.

Apie aukas pranešimų negauta, pažymėjo J. Pawlakas.

Kasyklą ir kaimyninę jėgainę valdanti valstybinė energetikos grupė PGE kiek vėliau teigė, kad gaisras buvo užgesintas, tačiau sutriko lignito tiekimas į vieną iš 11 elektrinės blokų, kurį teks laikinai uždaryti. PGE pažadėjo, kad bloko išjungimas nesukels elektros energijos trūkumo.

PGE socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė, kad gaisras kilo užsiliepsnojus rusvosioms anglims, kurios buvo tiekiamos į Belchatuvo elektrinės 14 bloko reaktorių, tačiau jo nepasiekė.

Elektrinėje veikė vienintelis 14-asis blokas, kai 10 kitų blokų pirmadienį automatiškai išsijungė dėl nesusijusio elektros tinklų gedimo.

Penktadienį Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas nurodė Lenkijai nutraukti lignito – žemos kokybės rusvųjų anglių – gavybą atviro tipo Turuvo kasykloje, dėl kurios veiklos pasiskundė kaimyninė Čekija. Turuvo kasyklą eksploatuoja ta pati valstybinė energetikos įmonė PGE, valdanti Belchatuvo kasyklą ir elektrinę.

Čekijos pareigūnai skundėsi, kad kasykla naudoja jų šalies požeminius vandenis ir turi įtakos vietos gyventojų gerovei.

Lenkijos valstybės turto ministras Jacekas Sasinas pareiškė, kad Lenkija nesutinka su teismo sprendimu ir nesiims jokių veiksmų, galinčių pakenkti Lenkijos energetiniam saugumui, šaliai palaipsniui atsisakant akmens anglių.

PGE tviteryje pareiškė, kad su Lenkija elgiamasi nesąžiningai, nes ES nenurodė Berlynui ar Prahai uždaryti 14-os rusvųjų anglių kasyklų netoli Lenkijos sienų.

Deginant anglis išgaunami 65 proc. Lenkijoje pagaminamos elektros energijos; 17 proc. išgaunama deginant lignitą. Apie 25 proc. energijos šalyje gaunama iš atsinaujinančių šaltinių.

Didelė Lenkijos priklausomybė nuo anglių kelia įtampą 27 valstybių ES, siekiančioje smarkiai sumažinti bloko taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)