Iš lavos, kuri vis dar atrodo nestabili, tebekyla liepsnos ir tiršti dūmai.

Ugnikalniui šeštadienį išsiveržus nutrūko elektros tiekimas šalies rytuose esančiame Gomos mieste, o tūkstančiai gyventojų pradėjo evakuotis ir trauktis netoliese esančios sienos su Ruanda link.

Pareigūnai pranešė, kad lava pasiekė Gomos pakraštyje esantį oro uostą, bet gyventojai sakė, kad srautas sustojo oro uosto teritorijos pakraštyje.

Iš Niragongo ugnikalnio tekančios lavos srautas sustojo Gomos priemiestyje

Anksti ryte Gomą supurtė keliolika požeminių smūgių.

„Žmonės pradeda grįžti į savo namus. Padėtis kol kas atrodo nurimusi, – sakė vienas gyventojas. – Tačiau žmonės vis tiek bijo. Valdžia šįryt dar nepaskelbė jokio oficialaus pranešimo.“

Niragongas vėliausiai buvo išsiveržęs 2002 metų sausio 17 dieną. Tąsyk žuvo per 100 žmonių, o beveik visa rytinė Gomos dalis, įskaitant pusę oro uosto nusileidimo tako, buvo užlieta lavos.

Iš Niragongo ugnikalnio tekančios lavos srautas sustojo Gomos priemiestyje

Per tą išsiveržimą iš miesto pasitraukė šimtai tūkstančių gyventojų, o žuvusieji buvo daugiausia likimo valiai palikti ligoniai ar pagyvenę žmonės. Tuo metu būta ir plėšikavimo.

Pražūtingiausias 3 km aukščio ugnikalnio išsiveržimas įvyko 1977 metais – jis pareikalavo daugiau kaip 600 žmonių gyvybių.

Gomos regione, esančiame Šiaurės Kivu provincijoje, besiribojančioje su Ruanda ir Uganda, yra šeši ugnikalniai, visi jie aukštesni kaip 3 000 metrų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)