Ekspedicijas Himalajuose organizuojantis austrų alpinistas Lukas Furtenbachas praeitą savaitę tapo vieninteliu garsiu žygeiviu, sustabdžiusiu savo ekspediciją į Everestą dėl epidemiologinės grėsmės. Jis sakė, kad koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta jo vedliams užsieniečiams ir šešiems nepaliečiams šerpams.

„Manau, kai mums dabar žinomi visi šie patvirtinti atvejai – patvirtinti [gelbėjimo tarnybų] pilotų, draudimo [bendrovių], gydytojų, ekspedicijų vadovų... Turiu teigiamus testų [atsakymus], kad galėtume tai įrodyti“, – Nepalo sostinėje Katmandu naujienų agentūrai AP sakė L. Furtenbachas.

„Bazinėje stovykloje yra mažiausiai 100 žmonių, kurių COVID testas buvo teigiamas. Šis skaičius gali siekti 150–200“, – pridūrė jis.

Pasak L. Furtenbacho, jam faktas, kad bazinėje stovykloje daug žmonių užsikrėtė COVID-19, atrodo akivaizdus, nes daugelis jo ten matytų žmonių buvo pastebimai pasiligoję, be to, jis naktimis girdėdavo žmones kosint savo palapinėse.

Šį sezoną leidimą kopti į Everestą gavo 408 užsieniečiai alpinistai. Jiems padeda keli šimtai vedlių šerpų ir pagalbinių darbininkų, esančių bazinėje stovykloje nuo balandžio.

Nepalo alpinizmo pareigūnai savo ruožtu tvirtino, kad tarp alpinistų arba pagalbinių darbuotojų įvairių Himalajų kalnų bazinėse stovyklose nėra jokių sergančių COVID-19. Praeitais metais visos planuotos ekspedicijos buvo atšauktos dėl pandemijos pavojaus.

AP šeštadienį kol kas nepavyko susisiekti su L. Furtenbacho pareiškimus galinčiais pakomentuoti Nepalo pareigūnais. Kitos alpinistų komandos iki šiol nėra paskelbusios jokių užsikrėtimo atvejų tarp savo narių arba darbuotojų. Keli alpinistai informavo, kad jiems buvo nustatyta COVID-19, kai jie jau buvo pargabenti iš Everesto bazinės stovyklos.

L. Furtenbachas sakė, kad dauguma ekspedicijų nėra pasiėmusios testų COVID-19 nustatyti. Anot austrų alpinisto, prieš išvykdama jo grupė padėjo atlikti tokius testus keliems žmonėms ir patvirtino du užsikrėtimo atvejus.

Dauguma komandų tebėra bazinėje stovykloje, laukdamos ateinančią savaitę prognozuojamų palankių orų, kad galėtų mėginti pasiekti viršukalnę prieš pasibaigiant sezonui šio mėnesio gale, sakė L. Furtenbachas.

Balandžio pabaigoje vienas norvegų alpinistas tapo pirmuoju žmogumi Everesto bazinėje stovykloje, kuriam buvo nustatyta COVID-19. Jis buvo nuskraidintas sraigtasparniu į Katmandu, kur buvo gydomas, o vėliau grįžo namo.

Nepale šiuo metu didėja sergamumas koronavirusine infekcija, fiksuojami naujų atvejų ir mirštamumo rekordai. Kinija praeitą savaitę uždraudė kopti į Everestą iš jos pusės, baiminantis, kad virusas gali pasklisti iš Nepalo pusės.

Penktadienį Nepalas pranešė per parą užfiksavęs 8 607 naujus COVID-19 atvejus ir 177 užsikrėtusiųjų mirtį. Iki šiol šalyje patvirtinta daugiau kaip 497 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 6 024 užsikrėtusieji mirė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)