Rusija 2020 metų rugpjūtį pirmoji pasaulyje registravo savo vakciną nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“, bet Maskvoje ir kitose Rusijos miestuose rimta problema yra visuomenės skeptiškas požiūris į vakciną.

„Mes ir toliau sergame, žmonės toliau miršta, bet jie nenori vakcinuotis“, – sakė Maskvos meras Sergejus Sobianinas penktadienį paskelbtame vaizdo įraše.

„Vakcinuotų asmenų procentas Maskvoje yra mažesnis nei bet kuriame kitame Europos mieste“, – kalbėjo jis.

Meras pabrėžė, kad Maskva buvo pirmoji pasaulio sostinė, pradėjusi masinio skiepijimo kampaniją, tačiau iki šiol paskiepijo tik 1,3 mln. iš maždaug 12 mln. sostinės gyventojų.

Maskvoje Rusijoje pagamintos vakcinos yra prieinamos visiems jų pageidaujantiems. Vakcinacijos centrai veikia lankomiausiose vietose, įskaitant prekybos centrus ir parkus.

Valdžia netgi ėmėsi tam tikrų priemonių, kad paskatintų žmones skiepyti, įskaitant nedideles išmokas grynaisiais pasiskiepijusiems vyresnio amžiaus žmonėms.

Rusijos sveikatos priežiūros tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovė Ana Popova taip pat viešai paragino žmones skiepytis.

„Visi, kas šiandien gali šiandien skiepytis, kas neturi kontraindikacijų, privalo tai padaryti“, – sakė ji interviu valstybiniam televizijos kanalui „Rossiya-24“. Ji pridūrė, kad visą parą veikiantys vakcinacijos centrai yra atviri visiems.

„Tai reikia padaryti, ir tai reikia padaryti iki vasaros sezono pradžios“, kai rusai pradės daug keliauti, paragino A. Popova.

Rusijoje buvo sukurtos vakcinos „Sputnik V“, „EpiVacCorona“ ir „CoviVac“, bet didžiausio dėmesio sulaukia „Sputnik V“, pavadinta pagal pirmąjį, 1957 metais, Sovietų Sąjungos paleistą dirbtinį Žemės palydovą.

Vasarį autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ paskelbė straipsnį, kuriame daroma išvada, jog „Sputnik V“ veiksmingumas apsaugant nuo COVID-19 simptominės formos yra didesnis kaip 90 procentų. Šis straipsnis padėjo išsklaidyti susirūpinimą dėl nepakankamo skaidrumo kuriant ir išbandant skiepus, kurie tuo metu jau buvo naudojami Rusijoje ir Vengrijoje.

Rusijos vakcinavimo kampanija vyksta lėčiau nei daugelyje šalių, Kol kas abiem skiepų dozėmis Rusijoje paskiepyta tik maždaug 10,5 mln. iš 144 mln. gyventojų, skelbiama informaciją iš vietos šaltinių ir žiniasklaidos pranešimų renkančioje svetainėje „Gogov“. Rusijos vyriausybė informacijos apie skiepijimo tempus reguliariai neatnaujina.

Remiantis neseniai Rusijos sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centr“ atliktos apklausos duomenimis, 62 proc. rusų nenori skiepytis vakcina „Sputnik V“, kurią prezidentas Vladimiras Putinas pavadino „geriausia pasaulyje“.

„Levada“ taip pat nurodė, kad 56 proc. rusų nebijo užsikrėsti koronavirusu.

Tyrėjai neklausė, kodėl rusai neskuba vakcinuotis, bet centro direktorius Denisas Volkovas anksčiau šį mėnesį rašė, kad rusų skeptišką požiūrį į vakciną lemia nepasitikėjimas ir „augantis susvetimėjimas tarp piliečių ir valdžios“.

68 metų V. Putinas ne kartą ragino rusus skiepytis ir tikina, kad ir pats pasiskiepijo privačiai.

Rusija atšaukė beveik visus dėl koronaviruso įvestus suvaržymus, daugelis rusų atsisako dėvėti apsaugines kaukes viešajame transporte arba kitose viešose vietose.

Rusija yra tarp šalių, labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19, nors kai kurie ekspertai sako, kad valdžia slepia tikrąjį koronaviruso aukų skaičių. Iki penktadienio Rusijoje oficialiai registruota per 4,9 mln. užsikrėtimo atvejų, įskaitant daugiau kaip 117 tūkst. mirties atvejų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)