Po susitikimo su vizito į Bulgariją atvykusiais ES pareigūnais laikinasis užsienio reikalų ministras Svetlanas Stojevas pareiškė, kad šiuo metu nereikėtų tikėtis jokių pokyčių jo šalies pozicijoje Šiaurės Makedonijos atžvilgiu.

Bulgarijos poziciją patvirtino visos parlamentinės partijos, o dabartinė laikinoji vyriausybė neturi įgaliojimų jos pakeisti, pranešė S. Stojevas kaimynystės ir plėtros eurokomisarui Oliveriui Varhelyi bei portugalų užsienio reikalų ministrui Augusto Santosui Silvai (Auguštui Santušui Silvai), kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES.

Dėl aklavietės dar labiau sumažėjo galimybės rasti sprendinį ginčui prieš derybas dėl stojimo į ES, kurios turėtų prasidėti birželį.

Bulgarijoje liepos 11-ąją paskirti pirmalaikiai rinkimai, o iki tos dienos mažai tikėtina, kad įvyks kokių nors naujų reikšmingų pokyčių.

Sofija nori, kad Šiaurės Makedonija oficialiai pripažintų, jog jos kalba turi bulgariškų šaknų, taip pat – atsisakytų numanomos antibulgariškos retorikos. Tuo metu Skopjė teigia, kad jos tapatybė ir kalba negali būti diskusijų objektas.

Spręsti nesutarimus buvo pavesta komisijai, kurioje dirba abiejų šalių atstovai, tačiau jiems kol kas nepavyko pasiekti konsensuso.

„Mūsų tikslas yra sukurti būtinas sąlygas Sofijos ir Skopjės dialogui atkurti konkrečiais teigiamais žingsniais, be kita ko, ir aukščiausiuoju lygiu. Tai galėtų būti pagrindas būsimai įprastai vyriausybei, siekiant sugrąžinti į tinkamą lygį Bulgarijos ir Šiaurės Makedonijos Respublikos santykius“, – pabrėžė S. Stojevas.

2007 metais į ES įstojusi Bulgarija aktyviai pasisako už šešių Vakarų Balkanų šalių įsileidimą į 27 valstybių bloką. Toks žingsnis galėtų padėti pagerinti gyvenimo sąlygas ir atskirti regioną nuo Rusijos ir Kinijos įtakos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)